Lover billigere IT til de mellomstore

Bill Gates lover lavere IT-kostnader for mellomstore bedrifter, men regningen til Microsoft vil øke.

Bill Gates lover lavere IT-kostnader for mellomstore bedrifter, men regningen til Microsoft vil øke.

Produktene Microsoft lanserte i går på Business Summit-konferansen påvirker ikke den jevne bruker på kort tid, men det er likevel kanskje en av de mest omfattende og viktigste lanseringsrundene Microsoft har gjort på mange år.

    Les også:

For bak begrep som Dynamics og Centro ligger det en voldsom satsning på de 1,4 millioner mellomstore bedriftene Microsoft mener det finnes i verden.

– Vi kan ikke være alt for alle og vi har ikke satse på forretningssystemer og CRM for de største bedriftene. Men for fire-fem år siden bestemte vi oss for å satse i mellommarkedet. Det er trolig det markedet som har blitt minst tilgodesett med tilpassede løsninger, for de har helt andre behov, sa Microsoft-sjef Steve Ballmer under sin presentasjon.

For tre-fire år siden startet Microsoft derfor sitt største forskningsprosjekt. 80 Microsoft-ansatte har brukt over en måneds arbeidstid hos hver bedrift de har undersøkt for å kartlegge hvordan mellomstore kunder jobber og hva de har behov for.

At mellomstore bedrifter er Microsofts nye storsatsning understrekes hardt.

– Målet vårt er å bli en nesten komplett leverandør av IT-løsninger for mellomstore bedrifter, sa Ballmer.

Microsoft startet for tre år siden med oppkjøpet av ERP-leverandørene Great Plains og Navision, de to største oppkjøpene Microsoft har gjort noen gang.

– Å integrere disse selskapene inn i Microsoft var mye tyngre enn jeg trodde, innrømmet Ballmer under sin presentasjon, men nå er vi helt ferdig.

Gårsdagens lanseringsras utløser den neste fasen. Noen av nyhetene er klare, som CRM 3.0 i oktober, mens utvidelse i selskapets ERP-pakker som nå skal hete Dynamics kommer etter hvert. Microsoft kommer også Office 12 til neste år og med en samlepakke med serverprodukter som heter Centro mot slutten av 2007.

Under sine presentasjoner hamret Gates og Ballmer inn Microsofts strategi om og om igjen:

  • Løsningene skal fungere i størst mulig grad rett ut av boksen fordi mellomstore bedrifter ikke har tid eller penger til store tilspasninger.
  • Programvaren skal være rollebasert med ferdige brukerbilder, menyer og funksjoner der prosesslogikken allerede definert
  • Alle systemer skal snakke sammen for å utveksle og gjenbruke data. Målet er å utrydde analoge rutiner og gule lapper slik at alt er lagret og at oppgaver og alarmer fordeles.

Ballmer, Gates og andre Microsoft-ledere demonstrerte hvordan dette kan fungere med flere produkter og teknologier som kommer på kort og lang sikt.

Men det som ikke blir sagt høyt er at samspillet i utgangspunktet forlanger at stadig flere Microsoft-produkter blir standardvare i bedriftene. I tillegg til Office og Windows på både pulten og servere, blir Sharepoint et krav. Automatikken forutsetter også CRM-pakken og SQL Server og at du har oppgradert til de nyeste versjonen.

Ballmer nevnte både XML og SOA, så muligheten for å koble inn produkter fra andre leverandører er selvfølgelig til stede, men da fungerer ikke automatikken rett ut av boksen.

– Det høres kanskje ikke så lovende ut at vi ønsker å selge deg mer. Men vi lover å gi mellomstore bedrifter billigere IT med mye av de mulighetene som bare de største bedriftene i dag ha, sa Ballmer.

Dermed følger Microsoft opp den dominerende trenden i dagens programvarebransje mot omfattende og ferdig integrerte samlinger. Dette gjør at de fire største aktørene – Microsoft, IBM, Oracle og SAP – stjeler markedsandeler. For alle skremmer med dette samme spøkelse: dyr og tidkrevende integrasjon.

Til toppen