TELEKOM

Lover bredere mobilt bredbånd

Post- og teletilsynet har sendt auksjonsreglene på høring.

Post- og teletilsynet skal auksjonere ledige tv-frekvenser i desember. Reglene for auksjonen er nå sendt på høring.
Post- og teletilsynet skal auksjonere ledige tv-frekvenser i desember. Reglene for auksjonen er nå sendt på høring. Bilde: Post- og teletilsynet
14. aug. 2013 - 14:57

Oslo (NTB-Kjell Sletta): Både politikerne og telebransjen lover bedre dekning og raskere internett når de gamle TV-frekvensene tas i bruk til mobilt bredbånd.

Frekvenser som ble ledige da Norge gikk over til det digitale bakkenettet for noen år siden, skal selges på auksjon. Det har vært kjent lenge, men nå har Post- og teletilsynet sendt ut reglene for auksjonen på høring, og auksjonen er fastsatt til desember.

98 prosent dekning
Det er flere «blokker» med frekvenser som skal selges på auksjonen. Til en av dem, kalt dekningsblokken i 800 MHz-båndet, er det stilt spesielle krav til dekning.

Den som får tilslaget, må sørge for en dekningsgrad på minst 98 prosent innen fem år. Tjenesten skal ha en gjennomsnittlig overføringshastighet på minst 2 megabit per sekund.

Foruten dekningsblokken tilbys flere andre «frekvenspakker» som selskapene kan by på, også innen 900- og 1800-MHz-båndene. Sending over TV-frekvensene vil gi bedre dekning mellom fjell og daler og bedre dekning i bygninger i byene.

Klar til å starte
De norske teleselskapene med Telenor og NetCom i spissen har ventet utålmodig på at reglene for auksjonen skulle bli fastsatt.

– Vi har vært klare for å bli med på denne auksjonen lenge. Vi synes det er på høy tid at den kommer, sier Anders Bigseth, pressekontakt i NetCom.

– Vi vil bruke dette til å utvide dekningen i vårt 4G-nett. Vi har bygget ut sendere og utstyr som kan håndtere dette, så med tilgang til 800 MHz-båndet kan vi utvide vår dekning fra 44 prosent til rundt 65 prosent nærmest over natten. Bigseth lover at kundene som får 4G-dekning vil få hastigheter langt over de 2 megabit per sekund som myndighetene har satt som minstemål. Det vil gi mulighet for å se både filmer og TV på bredbåndet.

Sp fornøyd
Senterpartiet er svært fornøyd med at hele landet nå skal få bedre bredbåndsdekning. Samferdselsminister Marit Arnstad (Sp) sier i en pressemelding at vi nå er et skritt nærmere målet om at 100 prosent av landets husstander skal få tilgang til et bredbåndstilbud «av grunnleggende god kvalitet».

Sp-leder og kommunalminister Liv Signe Navarsete har også engasjert seg sterkt i å skaffe bedre bredbånd til distriktene.

– Disse reglene er veldig viktige fordi de gir mulighet for samfunnsutvikling rundt om i hele landet, sier kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp).

– Med dette gir vi teleselskapene mulighet til vekst, men med krav om at minst 98 prosent av landet skal ha det vi kaller grunnleggende godt bredbånd. Det er viktig for Senterpartiet at vi får bygd ut bredbånd i hele landet, noe vi har snakket om i ti år.

Viktig for næringslivet
Kommunalministeren peker på at bredbåndveiene er nesten like viktige som de fysiske veiene i dag.

– Det er vanskelig å drive turisme i dag og markedsføre seg uten tilgang til bredbånd. Alle næringer bruker bredbånd; havbruk, mindre industribedrifter og også mange gårdsbruk er helt avhengig av bredbånd og elektroniske motorveier, sier Navarsete.

Hun viser også til at regjeringen satser sterkt på elektronisk kommunikasjon for å effektivisere og forbedre offentlig sektor. Ikke minst dette gjør det nødvendig å tilby bredbånd til alle deler av landet. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.