Lover mye bedre lyd i mobilen

Tyske Fraunhofer demonstrerer nye teknikk.

Lover mye bedre lyd i mobilen
Bilde:

Lydkvaliteten på dagens mobilsamtaler er ikke helt på høyde med det som forventes i de fleste andre sammenhenger. Men snart skal det bli mulig å høre samtalepartneren klokkeklart.

Det mener i alle fall tyske Fraunhofer IIS, som under Mobile World Congress i Barcelona i midten av februar skal demonstrere mobilsamtaler i «stereo CD-kvalitet» over et 4G mobilnett, altså LTE.

Fraunhofer lover at man for første gang skal kunne oppnå telefonsamtaler med lyd som er så klar og naturlig som å snakke med noen i samme rom.

Det hele baseres på instituttets Audio Communication Engine for LTE-A (Long Term Evolution), som også skal kunne reprodusere musikk og andre lyder med opprinnelig kvalitet.

Det loves at det vil bli enklere og mindre slitsomt å følge med i konferansesamtaler, samt at telefonsamtaler i støyende omgivelser vil bli enklere å forstå. Til og med musikken man må lytte til når man er på vent skal kunne oppleves som å lytte til en MP3-spiller.

Audio Communication Engine kombinerer flere elementer som Fraunhofer håper vil bli bygget inn i framtidige 4G-håndsett. Dette inkluderer en spesielt designet MPEG-codec for kommunikasjon, AAC Enhanced Low Delay (AAC ELD). Denne skal ifølge instituttet sørge for lyd med tilnærmet CD-kvalitet ved lave bitrater og med svært lave forsinkelser knyttet til koding og dekoding.

Dessuten inkluderer systemet en robust programvare for flerkanals ekkokontroll, i tillegg til et spesielt tilpasset IP-stakk for streaming og verktøy for å skjule feil. Dette skal bidra til høykvalitets lyd selv under ugunstige nettverksforhold.

Det er mulig å få en demonstrasjon av flere av teknikkene som Fraunhofer benytter ved å besøke denne siden.

Flere detaljer om Fraunhofers Audio Communication Engine finnes på denne siden.