Lover mye mer fart med Opera 12

Første helt nye utgave på 18 måneder kan lastes ned nå.

Lover mye mer fart med Opera 12
Den mest synlige endringen i Opera 12 er støtten for ulike temaer. Bilde: Opera Software

Opera Software kunngjorde i dag lanseringen av Opera 12, 18 måneder etter at Opera 11 ble gitt ut. I mellomtiden har også utgivelser som 11.50 og 11.60 bidratt med ny funksjonalitet.

Mer fart og stabilitet er stikkordene for Opera 12. Blant annet har den nye versjonen fått støtte – riktignok eksperimentell – for maskinvareakselerering av hele nettleseren, både innhold og brukergrensesnitt. Dette omfatter også støtte for 3D-grafikkstandarden WebGL.

I et tidligere blogginnlegg forklarer Opera Software hvorfor maskinvareakselerasjonen ikke er skrudd på som standard, samt hvordan man faktisk skrur den på.

Integrert støtte for webkameraer i nettleseren har Opera Software jobbet med lenge. Nå er denne funksjonaliteten klar til bruk. Selskapet foreslår tre ulike demoer som brukerne kan teste.

Brukergrensesnittet i Opera 12 har nå støtte for temaer, hvor brukerne kan tilpasse utseendet på nettleseren. Flere hundre ulike temaer kan lastes ned fra denne siden.

Plugins

Som tilgjengelig i flere andre nettleser, har Opera 12 fått støtte for å kjøre plugins i en egen prosess. Ifølge Opera Software har plugins skylden for 30 prosent av alle tilfeller av krasj med nettleseren. Når plugins kjøres som en egen prosess, vil ikke plugins som krasjer dra med seg hele nettleseren i krasjen.

Opera 12 er tilgjengelig også i 64-bits utgaver til Windows og Mac. Dette skal ifølge Opera Software gi bedre ytelse på mer avanserte maskiner. Men også generelt loves raskere oppstart, raskere lasting av sider og raskere rendering av HTML5 enn i tidligere utgaver.

Under skallet benyttes versjon 2.10.289 av Presto-motoren. Den har fått foreløpig støtte for sanntidkommunikasjon via WebRTC, i tillegg til støtte for HTML5 Drag and Drop, CSS3 Animations og Transitions, Cross-OriginResourceSharing (CORS) for XMLHttpRequest og Paged Overflow.

I tillegg har Opera 12 fått støtte for den foreløpige Do Not Track-spesifikasjonen.

Full oversikt over nyhetene i Opera 12 for henholdsvis Windows, Mac og Linux finnes her. Nettleseren kan lastes ned fra denne siden.

    Les også: