Lover prosjektører i bokstørrelse

Til jul neste år kan du kjøpe en prosjektør på størrelse med en litt tykk roman, lover Ask/Proxima og spår større omlegginger.

Til jul neste år kan du kjøpe en prosjektør på størrelse med en litt tykk roman, lover Ask/Proxima og spår større omlegginger.

Det finnes 30 produsenter av videokanoner i dag, men i løpet av tre til fire år vil antallet være redusert en håndfull store. Fredrikstad-baserte Ask Proxima vil bli en av dem og planlegger deretter. Dette betyr en rivende utvikling, både når det gjelder produkter og selskapets strategi.

På teknologisiden planlegger Ask Proxima å lansere en 100 kubikktommer stor prosjektør rundt disse tider til neste år, en halvering av dagens minste produkter, skriver nyhetstjenesten Reuters.

- 100 kubikktommer er en velfylt Time Manager eller roman, sier Ole Jørgen Fredriksen, administrerende direktør i Ask Proxima til digi.no.

- Så små vil de minste SVGA-prosjektørene (800 x 600 bildepunkter) være om et år om vi skal henge med.

Tidligere i år lanserte flere konkurrenter, blant andre Compaq, små prosjektører på under to kilo. Ask Proxima starter ikke salget av et konkurrerende produkt før i første kvartal neste år.

I dag er det bare noen få utvalgte som kan forsvare å kjøpe en prosjektør til sin datamaskin på grunn av prisen, men Fredriksen ser for seg en PC-liknende utvikling i løpet av et år.

- Hvis vi klarer å presse prisen på en liten SVGA-prosjektør ned fra 3000 til 2000 dollar (16.000 kroner), vil markedet for prosjektører ta av, mener han. Da vil både mange PC-brukere og privatpersoner investere i fremvisning og hjemmekino-maskiner.

Fredriksen sier til Reuters at han tror på en ytterligere halvering til 1000 dollar mot slutten av 2001. Han har derfor for lengst begynt å forberede seg på et massemarked. Første skritt er en omlegging av salget i Europa.

- I USA selger vi allerede direkte til forhandler uten noen distributør, noe vi skal legge om til her i Europa i løpet av neste år. Dette vil gå ut over distributørene, sier Fredriksen til digi.no, men når dette skjer i Norge vet han ikke.

Etter at direktesalg til forhandlere og Internett-salg er innført her i Europa, skal Fredriksen vurdere flere oppkjøp. Ask og Proxima er nå smeltet sammen til ett selskap.

- Når massemarkedet åpner seg, vil volumproduksjon gi fordeler. Det finnes i dag 30 produsenter, noe som i løpet av tre år vil reduseres til fire-fem store. Vi skal bli en av dem og vil fortløpende vurdere oppkjøp.

Til toppen