BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lover voldsom kraft med Power8

IBM la fram detaljer om kommende superprosessor.

IBM kommer i 2014 med de første systemene basert på Power8, som er den første store oppgraderingen i Power-familien siden Power7-prosessoren kom i 2010. Det er Power7 som er avbildet over.
IBM kommer i 2014 med de første systemene basert på Power8, som er den første store oppgraderingen i Power-familien siden Power7-prosessoren kom i 2010. Det er Power7 som er avbildet over. Bilde: IBM
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. aug. 2013 - 14:03

IBM presenterte denne uken, under Hot Chips-symposiet ved Stanford University, selskapets kommende Power8-prosessor. Dette er etterfølgeren til Power7-prosessoren som kanskje er mest kjent fra IBMs Watson-klynge som i 2011 utklasset sine menneskelige motstandere i Jeopardy.

Power8 er ikke overraskende betydelig kraftigere enn Power7. Også ytelsen til den noe forbedrede Power7+-prosessoren skal bli grundig slått.

Hvor mye kraftigere Power8 vil være, avhenger av hvordan man måler. For eksempel skal prosessoren ytelsen ved kjøring av én enkelt tråd være 1,6 ganger høyere enn med Power7 ved en klokkehastighet på 4 GHz. Men i andre sammenhenger snakkes det om en ytelsesforbedring på mellom 100 og 200 prosent.

Power8 skal bygges med 22 nanometers prosessteknologi og utstyres med opptil 12 kjerner. Til sammenligning leveres Power7 og Power7+ med opptil 8 kjerner. De er basert på henholdsvis 45 og 32 nanometers prosessteknologier.

Til tross for mindre komponentstørrelser, vil Power8 bli en temmelig stor silisiumbrikke. Den skal dekke et areal på 650 kvadratmillimeter, mens Power7 dekker 567 mm2. Haswell-utgaven av Intels Core-prosessorer for stasjonære maskiner dekker et areal på 177 mm2.

Hver kjerne har 512 kilobyte med SRAM-basert L2-cacheminne. De tolv kjernene deler dessuten 96 megabyte med L3-cacheminne. Mengden av L3-cacheminne per kjerne er dermed noe lavere enn det som er tilfellet for Power7+. Men Power8 skal ha et langt mer avansert minnesystem. Dessuten kan prosessorene knyttes til et eksternt L4 cacheminne på opptil 128 megabyte.

Ved hjelp av åtte minnekanaler og støtte for 32 DDR-minneporter, skal den vedvarende båndbredden mellom prosessor og systemminnet være på 230 gigabyte per sekund. Brukes det 32 gigabyte DDR3-minnemoduler, kan hver Power8-prosessor i systemet kobles til 1 terabyte med minne. I dag leverer IBM Power-baserte systemer med i alle fall 32 prosessorsokler.

Også I/O-ytelsen skal være betydelig forbedret, ved en overgang til PCI Express 3.0, hvor kontrolleren er integrert i selve prosessorbrikkene. Dette skal gi PCIe-baserte kort raskere tilgang til systemminnet.

Flere engelskspråklige nettsteder har dekket presentasjonen, men den fyldigste gjennomgangen finnes hos The Register.

Det er ventet at de første Power8-baserte systemene blir tilgjengelig i løpet av sommeren 2014.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.