Lumia-salget vokser kraftig

Men Nokias omsetning stuper likevel.

Lumia-salget vokser kraftig
Etterspørselen etter Nokias Lumia-telefoner vokser ikke raskt nok til å veie opp for stupet i leveransene av selskapets andre mobiltelefoner. Hva gjør toppsjef Stephen Elop med dette framover? Bilde: Spencer Platt/Getty Images/All Over Press

Nokia kom i dag med regnskapstall for årets første kvartal. Tallene viser økte leveranser av selskapets Windows Phone-baserte Lumia-mobiler – noe som delvis skyldes tilgjengelighet i flere land og salgsstart for Lumia 620 og 720. Billigmodellen Lumia 520 hadde ennå ikke kommet i salg ved utgangen av kvartalet.

I siste kvartal i fjor leverte Nokia 4,4 millioner Lumia-telefoner. I årets første kvartal var leveransene på 5,7 millioner, en vekst på 27 prosent. Omtrent to av tre av disse telefonene var utstyrt med Windows Phone 8.

Leveransene av Symbian-mobiler har derimot falt svært brått, fra 2,2 millioner i fjerde kvartal til 0,5 millioner i årets første kvartal. Sammenlagt leverte Nokia langt færre smartmobiler i årets første kvartal enn i samme kvartal i fjor, da antallet var på 11,9 millioner.

Også salget av selskapets noe mindre avanserte Asha-mobiler har falt kraftig, fra 9,3 millioner i fjerde kvartal i fjor til 5,0 millioner i første kvartal av 2013.

Mens Nokia totalt leverte 82,7 millioner mobiltelefoner i først kvartal i fjor, og 86,3 millioner i fjerde kvartal, var antallet i årets første kvartal ikke høyere enn 61,9 millioner.

Dette har fått konsekvenser for selskapets finansielle resultater. Isolert sett har nettoomsetningen til selskapets «Devices & Services»-divisjon falt fra 4,246 milliarder euro til 2,888 milliarder euro fra første kvartal i 2012 til første kvartal i 2013. Det er en nedgang på 32 prosent. I fjerde kvartal i fjor var omsetningen i denne divisjonen på 3,854 milliarder euro. De aller fleste tallene for denne divisjonen peker dermed nedover, bortsett fra gjennomsnittlig utsalgspris for selskapets smartmobiler, som har steget fra 143 til 191 euro det siste året.

Driftsmarginen var i første kvartal på -1,5 prosent, noe som har gitt divisjonen et underskudd på 42 millioner euro. Dette er betydelig bedre enn underskuddet på 126 millioner euro for et år siden, men svært mye svakere enn overskuddet på 263 millioner euro som selskapet leverte i fjerde kvartal i fjor.

Totalt var nettoomsetningen til Nokia på 5,852 milliarder euro i årets første kvartal. For et år siden omsetningen på 7,354 milliarder euro. Omsetningen har altså falt med 20 prosent.

Dette har gitt et driftsresultat på minus 150 millioner euro, noe som er langt bedre enn tapet på 1,338 milliarder euro som selskapet hadde i første kvartal av 2012. I fjerde kvartal i fjor greide selskapet å oppnå et overskudd på 427 millioner euro med en omsetning på 8,041 milliarder euro.

Ser man bort fra en del underliggende kostnader (IFRS), er tallene til Nokia betydelig hyggeligere, også i «Devices & Services»-divisjon. Her er både driftsmargin og driftsresultat på plussiden.

Netto kontantbeholdning ble i første kvartal økt med omtrent 120 millioner euro, til 4,5 milliarder euro. Men dette inkluderte en overføring fra Nokia Siemens Networks på omtrent 210 millioner euro, samt omtrent 188 millioner euro fra Microsoft.

Nokia har størst omsetning av mobiltelefoner i Europa, selv om det er i Asia- og stillehavsregionen det selges flest enheter. Sammenlignet med første kvartal i fjor synker både omsetningen og antallet leverte enheter i alle regioner, bortsett fra i Nord-Amerika hvor omsetningen har økt med 9 prosent. Antallet leverte enheter i Nord-Amerika faller likevel med 33 prosent det siste året, til omtrent 400 000 mobiler.

De samlede kvartalstallene til Nokia er tilgjengelige her.

Resultatene har ikke blitt godt mottatt på børsen. På Stockholmsbørsen har kursen falt gradvis fra 2,74 til 2,30 euro, noe som skal være det laveste nivået til nå i år. I skrivende stund omsettes aksjen for 2,46 euro.

    Les også:

Les mer om: