Lynnedslag dreper alt tele og IT-utstyr

Sensommer er tordensesong og et lynnedslag kan bli veldig dyrt. Løsningen er enkel.

Lynnedslag dreper alt tele og IT-utstyr

Sensommer er tordensesong og et lynnedslag kan bli veldig dyrt. Løsningen er enkel.

Rundt om i landet har mange opplevd tordenvær i går kveld, i natt eller i dag. Det kan til tider være spektakulært å se på, men det kan blir dyrt.

Å trekke ut stikkontakten på TVen er nok et kjent råd for mange, men at det er like viktig å gjøre det samme for annen dyr elektonikk er mindre kjent.

Større bedrifter er som regel bedre vernet, men mange mindre bedrifter og private hjem har ikke overspenningsvern.

Og mange IT-entusiaster ønsker å ha PCer og private servere stående på døgnet rundt, men det kan altså bli dyrt når tordenskyene ruller inn.

Mange tenker heller ikke på hvor utsatt telefonen er. Fra gamle dager er vi vant til at telefonen virker selv om resten av strømmen skulle gå. Det er fordi den fikk egen strøm fra telefon-kabelen.

Nå som de fleste har gått over fra den gamle analoge telefonen til ISDN eller enda et hakk videre til IP-telefoni, så er ikke telefonen like uavhengig. ISDN- og ADSL-bokser må ha strøm og ødelegges av lynnedslag. Det kan forøvrig også skje med den gamle analoge telefonen hvis lynnedslaget treffer der den ikke skal.

Hvor stort problemet med lynnedslag er, varierer veldig fra år til år.

- For 2-3 år siden var det ganske mange som opplevde problemer med dette. Hittil i år har det ikke vært så ille, sier Dag Melgaard, pressetalsmann i Telenor til digi.no.

Han forteller at Telenor pleier å informere litt om problemstillingen med lynnedslag med jevne mellomrom. De har også lagt ut noen generelle tips til brukerne på sin hjemmeside.

Blant tipsene Telenor kommer med, er å viderekoble fasttelefon og eventuell bredbåndstelefon til mobilen og så koble utstyret fra strømnettet, men dette er er dog ikke gratis.

Ellers så gjelder det å trekke ut stikkkontakten på PCen, modemet, ISDN-boksen og det du eventuelt har av verdifult elektronisk utstyr.

Til toppen