Lynraskt operativsystem for kr. 0,-

BeOS er et operativsystem som skal være uovertruffent til multimedia-bruk, og nå legges det ut gratis på nettet. Gratisversjonen vil antakelig ikke inkludere den norske nettleseren Opera.

BeOS er et operativsystem som skal være uovertruffent til multimedia-bruk, og nå legges det ut gratis på nettet. Gratisversjonen vil antakelig ikke inkludere den norske nettleseren Opera.

BeOS har lenge ligget i skyggen av Linux-revolusjonen og krangelen mellom Windows og MacOS-tilhengere. Nå har selskapet Be, med sjefen Jean-Louis Gassée i spissen, besluttet å legge ut ny-versjonen av systemet, BeOS 5, gratis på Internett.

BeOS skal være spesielt godt egnet til "tung" multimediabruk med mye video-, grafikk- og lyd-materiale, og det finnes etter hvert endel profesjonelle applikasjoner tilgjengelig for systemet, blant annet brukes den bejublede norske nettleseren Opera i BeOS.

BeOS 5 vil være tilgjengelig for personlig, ikke-kommersiell bruk, og til forskjell fra tidligere versjoner trenger man ikke vite noe om partisjonering av harddisk eller slike tekniske greier for å få det til å virke.

Versjonen kan hentes ned fra Bes sider både i Europa og USA, og filen lagres i Windows og kjøres med to klikk på et ikon på skrivebordet.

Det er likevel ikke snakk om en emulator av noe slag, for tvert man starter BeOS blir Windows sparket ut av minnet, og denne snedige løsningen gjør at maskinen ikke treges ned.

Med dette mener BeOS å ha overkommet to av de tingene som tidligere hindret folk i å ta i bruk operativsystemet. For det første er det mange som er skeptiske til repartisjonering og for det andre kan det være tungt å overtale folk til å bruke i overkant av 500 kroner på et operativsystem de strengt tatt ikke er helt nødt til å ha.

Ifølge Bes europakontor skal systemet være tilgjengelig for nedlasting torsdag kveld, omtrent samtidig som sjefen Gassée setter seg ned og chatter med folk på nettet i anledning slippet.

BeOS har tidligere fått mye skryt for blant annet ressursbruken. Operativsystemet skal ifølge ZDNet starte på mindre enn 15 sekunder, og være istand til å spille av 8 quicktime-filer samtidig på en vanlig PC eller en PowerPC-basert Mac.

Tung multitasking skal ifølge tester ikke være noe problem.

I tillegg skal BeOS være snillere for lommeboka fordi det automatisk kan kjøre med flere prossessorer, så man slipper å løpe til butikken og oppgradere hver gang det kommer en ny og raskere "motor" på markedet.

Les:


Neste utgave av BeOS blir gratis
BeOS klart forbedret, men fortsatt temmelig tynn
BeOS klar med USB
Konsumentene skal skaffe Be penger
BeOS skal moderniseres
- Compaq lekket fra Be til Microsoft
BeOS støtter ubegrenset antall prosessorer
BeOS 4.0 rett rundt hjørnet
Ny utgave av BeOS
Svært lik Linux
Nisje-OS for Intel klart
BeOS for Intel er klar
BeOS kjører på Mac og Intel
Dedikert Photoshop-computer

Til toppen