ANALYSER

Lys framtid for organiske LED-skjermer

NanoMarkets spår sterkt økende salg av OLED-skjermer, også for bruk sammen med PC-er og TV-er.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. feb. 2007 - 10:32

OLED (Organic Light-Emitting Diode) er en skjermteknologi som til nå er blitt mest brukt i forbindelse med små skjermer på MP3-spillere og mobiltelefoner. Framskritt i utviklingen av teknologien gjør at analyseselskapet NanoMarkedet nå mener vi står foran en kraftig vekst i omsetningen av slike skjermer, også i produkter hvor OLED-teknologien til nå har vært uaktuell.

OLED har en gode egenskaper, inkludert lavt energiforbruk, høy lysstyrke, god responstid og dermed godt egnet for video og spill, samt lav vekt. Begrenset levetid har vært et problem, men ifølge NanoMarkets skal den nå være mer enn tilstrekkelig. Det kreves fortsatt investeringer knyttet til utvikling av produksjonsteknologien, men når dette er på plass, skal skjermene være betydelig billigere å produsere enn for eksempel LCD-skjermer.

NanoMarkets mener at det totale markedet for OLED-skjermer vil nå 10,9 milliarder dollar innen 2012 og vokse videre til 15,5 milliarder dollar innen 2014. Av dette ventes det at skjermer til mobiler og andre håndholdte enheter vil utgjøre 7,2 milliarder dollar.

NanoMarkets mener at OLED også vil ha en viktig rolle innen mobil databehandling, hvor det kreves stadig lettere og slankere skjermer.

Sony er blant selskapene som satser på å levere TV-er basert på OLED-teknologien. Ifølge News.com planlegger selskapet å komme med flere modeller i 2008. Flere andre, blant annet Samsung og Seiko, har tidligere vist fram slike skjermer med en diagonal størrelse på i hvert fall 40 tommer.

Et annet område OLED kan komme til å gjøre suksess, er som belysning. Ifølge News.com kan et 25 centimeters kvadratisk OLED-panel generere 25 til 31 lumens per watt, sammenlignet med 10 til 15 lumens per watt som genereres av en vanlig glødende lyspære. Dette er en løsning som blant annet kan være interessant å ta i bruk i flykabiner.

Blant selskapene som nå forsker på OLED-teknologien, nevner NanoMarkeds Add-Vision, AUO, CDT, Delta Optoelectronics, eMagin, GE, Kodak, LG Electronics, Matsushita, MicroEmissive Displays, Novaled, OSRAM, Pioneer, RiT, Samsung, Seiko Epson, TDK, Toshiba og Univision.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.