TELEKOM

Lyse bygger ut fiber med sag

Fiberutbygging er dyrt, men en ny metode gjør at Lyse kan rulle ut raskere og billigere.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. mars 2009 - 15:24

Tradisjonelt har utbygging av fibernett krevd graving, men Lyse kunngjorde i dag at selskapet nå kan slippe å grave mange steder. I stedet benyttes en spesiell sag.

Metoden minner mye om en metode canadiske Teraspan har utviklet, som digi.no tidligere har omtalt her. Men metodene er ikke helt identiske.

Ved hjelp av en spesiell maskin som Lyse kaller «bredbåndsaga», sager installatørene et spør i bakken som er 2 cm bredt og inntil 27 cm dypt. I dette sporet legges trekkrør for fiber. Etter at røret er lagt, fylles sporet opp med pukk. På toppen legges en asfaltfuge.

Ifølge Knut Jarleif Jensen i Lyse Infra er det mange fordeler. Det ene er at jobben kan gjøres minst dobbelt så raskt. I tillegg metoden langt lavere enn alternative, og resultatet ser bedre ut. Mens arbeidet pågår kan trafikken fortsatt gå over sporet. I tillegg er det miljømessige fordeler fordi inngrepet i veibanen og maskinene som benyttes er mindre.

Metoden medfører heller ikke fare for vanninntrengning eller komprimeringsproblemer.

Slik fylles sprekken over trekkrørene
Slik fylles sprekken over trekkrørene

- Vi har foreløpig testet metoden i traseer på ca 1000 meter. Erfaringene er gode, og vi har nå kjøpt både sag og asfaltfugeutstyr. Vi håper nå at metoden kan brukes i 1/4 av våre bredbåndtraseer, men dette vil vi få mer oversikt over etter hvert som vi tilegner oss mer erfaring med bruk av saga. Vi har vist metoden til flere veieiere og tilbakemeldingene så langt er positive, sier Jenssen i en pressemelding.

    Les også:

Lyses bredbåndsag (Foto: Knut Jarleif Jenssen, Lyse)
Lyses bredbåndsag (Foto: Knut Jarleif Jenssen, Lyse)
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.