Robot-boom

Lyse lot roboter ta over tastejobben. Da gikk behandlingstid fra 3-4 uker og ned til sekunder

Stadig flere setter bort kjedelige, repeterbare oppgaver til et regelstyrt dataprogram.

Svein Kristian Reiersen er fornøyd med at dataroboter tar over rutinearbeid. Her ser vi noe av aktiviteten RPA-1 utfører til høyre i bildet.
Svein Kristian Reiersen er fornøyd med at dataroboter tar over rutinearbeid. Her ser vi noe av aktiviteten RPA-1 utfører til høyre i bildet. (Foto: Lyse)

Stadig flere setter bort kjedelige, repeterbare oppgaver til et regelstyrt dataprogram.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Én usynlig datarobot sparer Lyse Elnett for 400.000 kroner i året. Da er kostnadene til lisenser og utvikling trukket fra.

Flere digitale hjelpere er snart på plass. Da blir gevinsten enda større. Robotisert prosessautomasjon er stikkordet. Ifølge Gartner er RPA det hurtigst voksende segmentet innen all enterprise programvare globalt.

Hos Lyse har de redusert behandlingstiden fra 3-4 uker og ned til sekunder ved å la en datarobot ta seg av forenklede meldinger.

– Det robotene gjør er egentlig det samme som vi mennesker gjør med skjerm, tastatur og mus. De kan lese tekst i ulike felter, kopiere og flytte inn i andre systemer. Det er rutineoppgaver vi først og fremst automatiserer, sier virksomhetsutvikler Svein Kristian Reiersen til digi.no.

En flittig tass

Nettselskapets første robot er døpt «RPA-1», og har siden oppstart sent i januar i år rukket å behandle 733 meldinger.

Dette er typisk meldinger eller bestilling fra en elektriker, for eksempel når en kunde skal skifte eller oppgradere sikringsskapet og det er nødvendig å stenge strømmen en kort periode.

Vi tar vekk aktivitet, gjør om på eller fjerner deler av prosessene våre

I hele fjor mottok de nærmere 1600 forenklede meldinger, så programmet tar tydeligvis unna mye av arbeidsbyrden, som mennesker måtte gjøre før.

– Det handler om å få maskineriet til å gå kjappere rundt. Vi tar vekk aktivitet, gjør om på eller fjerner deler av prosessene våre. Hvis vi kan utvikle en robot på 1-2 måneder som kan ta over oppgaver, så ser vi at det er en smart måte å jobbe på. Gevinstene kommer raskt, konstaterer Reiersen.

RPA-1 er basert på løsning fra Automation Anywhere, som er en av de ledende tilbyderne på området. Slike dataroboter gjør enkle repeterbare oppgaver innenfor definerte regelsett.

Les også

– Hvis en installatør ikke har fylt ut alt riktig, så må bestillingen gå til manuell behandling. Det kan være en tastefeil knyttet til postnummer eller gateadresse. Da vil behandlingstiden bli mye lenger. Men når det er perfekt inn til roboten blir meldingen ekspedert på sekunder.

Robot lager søknader

Utviklingen av flere roboter er for lengst i gang. Hos Lyse Elnett forteller de om to nye prototyper med hver sin oppgave.

Svein Kristian Reiersen, virksomhetsleder i Lyse Elnett.
– Vi bygger flere roboter etter hvert som vi finner caser, forteller Reiersen. Foto:  Lyse

– Den ene skal håndtere reguleringsplaner. Det vil si alle reguleringsplaner som kommer inn til oss, som er på høring og vi skal kommentere på. I dag blir dette utført på en litt tungvinn måte, for samme informasjon må registreres i mange ulike systemer, før vi starter på det som er den egentlige jobben, nemlig å kommentere på reguleringsplanen. Akkurat som RPA-1 handler det om å frigjøre menneskelige ressurser til å gjøre mer verdiskapende arbeid enn det å punche inn tall og ord, og flytte data fra det ene og til det andre systemet.

En tredje datarobot skal bistå med å lage søknader nettselskapet sender ut. Reiersen forklarer:

– I dag må vi sende ulike søknader, blant annet til kommuner, Statens vegvesen, fylkesmannen og lignende, som alle er cirka 80 prosent likt utformet. Vi må fylle ut skjemaene disse krever, men de skal ha det i sitt format. Da må vi lage x antall skjema. I stedet kan vi fylle ut ett skjema internt, som roboten leser. Så lager roboten alle søknadene som skal ut på egenhånd.

De to sistnevnte RPA-robotene gir en årlig innsparing på omtrent 500.000 kroner hver seg. Eller samlet omtrent halvannen million kroner for de tre nevnte datarobotene, lyder nettselskapets anslag.

Slike løsninger kommer nå for fullt, mener virksomhetslederen.

Les også

– Hos oss vil robotene i første omgang ta rutineoppgavene, rett og slett klippe og lime inn data. Til den jobben fungerer roboten utmerket. Vi fortsetter å bygge nye roboter etter hvert som vi finner nye caser.

Arbeidshverdagen blir litt annerledes enn tidligere, forklarer han.

– Hvis roboten mottar feil i et skjema vil den sende videre til en menneskelig saksbehandler, som retter opp og sender tilbake til roboten, som gjør resten av jobben. Det gjør at vi kommer tettere på teknologien enn det vi har gjort før.

Robot-boom

RPA-programvare omsatte i fjor globalt for 846 millioner dollar etter en vekst på 63 prosent. Det gjør RPA til det raskest voksende segmentet innen alle typer enterprise programvare, viser en fersk rapport fra Gartner.

I år ventes omsetningen å øke til 1,3 milliarder dollar. UiPath, Automation Anywhere og Blue Prism er de tre største aktørene i markedet, ifølge analyseselskapet.

Les også

Videre nevner de at mulighet for integrasjon med legacy-systemer er en viktig driver for RPA-prosjekter. Årsaken er at dataroboter åpner for digitalisering og automasjon uten å måtte på akkord med eldre teknologiinvesteringer.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen