Lysglimt for Funcom. Tapene er kraftig redusert

Det går mye bedre for spillselskapet, selv om de ikke klarte å unngå nytt underskudd.

Lysglimt for Funcom. Tapene er kraftig redusert
Lys i enden av tunnellen? Bildet er fra Funcom-spillet The Park som har fått gode anmeldelser. Bilde: Funcom

Funcom har lagt fram tall for tredje kvartal. Inntektene endte på snaut 2,2 millioner dollar, ned fra 2,7 millioner dollar samme periode i fjor.

Driftsresultatet (EBIT) endte på minus 1,75 millioner dollar. Samme kvartal i fjor var EBIT-resultatet på minus 6,6 millioner dollar.

Netto underskudd i kvartalet er på minus 224.000 dollar. Det er en kraftig forbedring fra de over 7 millioner dollar Funcom tapte samme kvartal i fjor, samt også i andre kvartal 2015 da underskuddet ble på minus 4,17 millioner dollar.

Brorparten av inntektene til Funcom stammer fra tilårskomne titler som The Secret World (2012), Anarchy Online (2001) og Age of Conan (2008).

Dette er større MMO-satsninger de fortsatt støtter med innhold og utvidelser. Inntektene herfra, som er hovedinntektsåren til Funcom, fortsetter sakte men sikkert å falle over tid. Så lenge disse såkalte Live-spillene fortsatt genererer overskudd, noe de ennå gjør, har Funcom sagt at de fortsetter å støtte dem.

Lovende skrekk

The Park, selskapets første soloeventyr siden Drømmefall, har fått det til å gå kaldt nedover ryggen til enkelte – i positiv forstand. Spillet med et skrekk-tema, som ble utgitt til pc-plattform og via Steam fra slutten av oktober, har fått relativt fine anmeldelser. Her har salget vært i tråd med Funcom sine forventninger, opplyser selskapet i regnskapet. Dette spillet har en metascore på 68, ifølge nettstedet Metacritic.

The Park skal etter planen utgis til konsollene Xbox One og Playstation 4 første kvartal neste år, noe Funcom forventer vil bringe inn ytterligere omsetning.

Videre opplyser selskapet at de jobber med nye spillutgivelser. Det første nye spillet skal bli kunngjort en gang tidlig i 2016, og senere neste år skal ytterligere to titler avsløres.

Skriver ned Lego i null

Lego Minifigures Online fortsetter å skuffe. Heller ikke i siste kvartal har denne satsingen klart å møte selskapets egne prognoser.

Funcom har besluttet å nedskrive verdien av spillets underliggende verdier og den relaterte Dreamword-teknologien til null. Regnskapet siste kvartal blir derfor belastet med 720.000 dollar, som følge av den mislykkede satsingen.

Les også: Funcom mislyktes med gratis - legger om

Strategien videre

Funcom varslet i forrige kvartal at de besluttet å legge om strategien. Planen fremover er å utvikle mindre og innovative spilltitler med mindre risiko, det vil si lavere investeringer enn tidligere. De skal også utvikle større spill innen sjangre der Funcom føler de kan «levere bedre produksjonsverdi enn konkurrentene». Minst ett lite spill skal utgis hvert år. Ifølge regnskapsrapporten skal Funcom også til enhver tid jobbe med utvikling av en større spilltittel.

Penger til ett års drift

Funcom har fortsatt en anstrengt økonomi, men opplyser at de har en konstruktiv dialog med kreditorene. Basert på dagens omsetning og kostnadsprognoser, samt blant annet 1 års utsettelse på innfrielsesdatoen på et konveritibelt obligasjonslån, regner Funcom med å kunne finansiere videre drift de neste 12 måneder etter utgangen av tredje kvartal.

Funcom vedtok en bot på 1,5 millioner i det inneværende, fjerde kvartalet. Økokrim har fortalt til digi.no at boten de ga dem for markedsmanipulasjon, et forhold som skjedde i 2011-2012 kunne vært mye høyere. Bøtenivået er bevisst lagt lavt av hensyn til skrall økonomi i selskapet.

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.