Abonner
BEDRIFTSTEKNOLOGI

– Må jobbe for at PC blir førstevalget

Microsoft holdt første investormøte på to år.

Steve Ballmer forsikret at Microsoft vil gjøre det de kan for å holde PC-markedet over 300 millioner leverte enheter i året.
Steve Ballmer forsikret at Microsoft vil gjøre det de kan for å holde PC-markedet over 300 millioner leverte enheter i året. Bilde: Marius Jørgenrud

Avtroppende Microsoft-toppsjef Steve Ballmer inviterte torsdag investorer og finansanalytikere til en gjennomgang av selskapets strategi og finansielle posisjon.

Noe av det som bekymrer analytikerne, og Microsoft, er den kraftige nedgangen i PC-salget. Microsoft henter nå en fjerdedel av omsetningen fra Windows, som tidligere var deres viktigste inntektskilde. Nå er det Office (32 prosent av omsetningen) og Server and Tools (26 prosent) som er de største inntektsgeneratorene til selskapet.

– Vi må jobbe for å sikre at PC-en forblir førstevalget for de som vil være produktive, sa Ballmer til forsamlingen ifølge Bloomberg News. Han la til at selskapet vil måtte jobbe hardt for å holde PC-industrien over 300 millioner enheter.

Analyseselskapet IDC forventer at vil antall leverte PC-er vil falle med 9,7 prosent til 315,4 millioner enheter i 2013. Først i 2015 venter de at fallet vil stoppe opp, men det vil uansett aldri bli bedre enn det var i 2011. Det er mange forhold som kan forklare nedgangen, men at stadig flere heller vil bruke en smarttelefon eller nettbrett er en av de viktigste driverne.

Det er også årsaken til at Microsoft har endret strategi, og nå skal satse knallhardt på «devices and services». Oppkjøpet av Nokias mobiltelefon-virksomhet er en viktig del for å forløse denne strategien. Likeså lanseringen av Surface, som ikke har blitt en finansiell suksess for selskapet så langt.

På konferansen sa imidlertid Microsofts operasjonelle direktør, Kevin Turner, at Surface hadde vært viktig for selskapet. Gjennom også å lage maskinvaren, påpekte Turner ifølge teknologiblogen AllThingsD, kunne Microsoft gjøre en langt bedre jobb med Windows 8.1 enn de kunne med bare å sitte på koden.

Ballmer var klar på at både programvare og maskinvare måtte vokse seg sammen. Han understreket også de store investeringene Microsoft gjør i datasentre og teknologi for å lage fremtidens enheter, som vil bli etterspurt av både forbrukere og bedrifter.

Dessuten: Ballmer understreket at de ikke skulle bli religiøse i spørsmålet om å la Microsoft-programvare og tjenester bare virke på Microsoft-maskinvare. De vil altså fortsette å lansere tjenester til både Apple og Googles smarttelefon- og nettbrettplattformer.

Microsoft kom ikke med noen signaler på hvem som tar over når Ballmer en gang det neste året gir seg for godt som toppsjef i selskapet. Det eneste finansdirektør Amy Hood ville si var at styret jobber videre med ansettelsesprosessen.

Aksjekursen til Microsoft løftet seg en prosent parallelt med investormøtet, og kursen har steget 26 prosent så langt i år, skriver Bloomberg.