Må kutte etter web-skandale

– Ingen forbedring.

Må kutte etter web-skandale
Statistisk Sentralbyrås nye nettsider kostet ti ganger mer enn budsjettert. Det har ført til kutt. Bilde: Skjermdump

Statistisk sentralbyrå må nå gjøre kutt i utgiftene etter at de brant 125 millioner kroner på sine nye nettsider, ssb.no. Det var digi.no som i fjor kunne avsløre den voldsomme nettside-sprekken.

En av konsekvensene av overskridelsene er at SSB vil kutte antall konjunkturrapporter fra fire til tre ganger i året, skriver DN. Dette er rapporter hvor SSB forteller om sine nyeste antagelser om utviklingen i norsk økonomi, og blir tett fulgt av fagøkonomer som forsøker å skape seg et bilde av hvor norsk økonomi er på vei.

I 2007 innså SSB at de måtte ha nye nettsider. Byrået sine sider er hyppig brukt av allmennheten og økonomer, som henter ned de siste tallene om alt fra konsumpriser til bredbåndsbruk. Planen var opprinnelig å bruke ca. 12 millioner kroner på prosjektet, men det endte opp med ti-gangen. Da nettsiden ble lansert, fire år etter den opprinnelige planen, var prislappen kommet opp i 125 millioner kroner. Men da sidene ble lansert tidligere i år var de fortsatt ikke ferdige.

SSB.no skulle også inkludere programmeringsgrensesnitt (API-er) som vil gjøre det mye lettere å hente ut tallmateriale fra SSBs omfattende base. Dette er ennå ikke på plass.

– Jeg synes ikke det har vært noen forbedring, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen til Dagens Næringsliv når avisen spør om de nye nettsidene. Han sier at det tar for lang tid å finne frem i den nye nettsiden, og ville heller sett at SSB sparte på nettsiden.

    Les også: