Mac OS X for Intel knekket på nytt

Tiden begynner trolig å løpe ut i Apples forsøk på å lage en Intel-versjon av Mac OS X som ikke kan knekkes.

Tiden begynner trolig å løpe ut i Apples forsøk på å lage en Intel-versjon av Mac OS X som ikke kan knekkes.

Apple skal på et eller annet tidpunkt neste år gi ut en versjon av Mac OS X som kan kjøres på en Intel-basert plattform. Arbeidet er godt i gang, men Apple har en ekstra utfordring - selskapet ønsker nemlig ikke å tillate at operativsystemet skal kunne kjøres på annet enn maskinvare selskapet selv har levert.

Den nyeste testutgaven av Mac OS X for Intel-plattformen, versjon 10.4.3, skal ifølge nettstedet OSx86 Project være knekket. Dette til tross for at Apple angivelig skal lagt ytterligere hindringer i veien i forhold til versjon 10.4.1, som også ble raskt knekket.

En hacker med kallenavnet Maxxuss skal ha greid å endre kjernen til å kjøre på generell x86-programvare, men også å endre operativsystemet slik at ytelseskravene til maskinvaren ikke er fullt så heftige.

For å sikre at kun Apple-maskinvare kan brukes sammen med Mac OS X, benytter Apple Trusted Platform Module (TPM), en sikkerhetskomponent som blant annet finnes i Intel-prosessorene Apple skal benytte. I seg selv skal det ikke være mulig å knekke denne teknologien, men hackerne har skal i stedet ha greid å narre Mac OS X til å tro at operativsystemet ikke trenger TPM-autentisering.

Mange mener at Apple vil annonsere de første Intel-baserte Mac-produktene allerede i januar, trolig med levering noe senere på våren. Dette betyr at selskapet bare har få måneder på seg til å finne en løsning på problemet.

    Les også:

Alternativet kan være skjebnesvangert for selskapet. Maskinvaresalget er svært viktig for selskapet, men hvis det ved hjelp av enkle grep vil bli mulig å kjøre Mac OS X på PC-er fra andre enn Apple selv, vil mange kunne komme til å velge dette. I hvert fall hvis det gir kundene økonomiske fordeler framfor å kjøpe tilsvarende maskinvare direkte fra Apple.

En mulighet er selvfølgelig at Apple på sikt fjerner sperrene og begynner å selge Mac OS X for fri bruk maskinvare levert av andre, slik Microsoft i dag leverer Windows.

En fersk versjon av 10.4.3, build 8F1111A, skal inneholde flere store nyheter. Blant annet skal emuleringsplattformen Rosetta har fått full G4-støtte, inkludert multimediekomponenten Altivec. Dette skal ikke bare gi løsningen et nytt kompatibilitetslag, men også sørge for bedre ytelse ved kjøring av programvare som støtter Altivec.

Dessuten skal ATI-driverne som nå tilbys har mye bedre støtte for ATIs grafikkbrikker for PC-er. Foreløpige rapporter tilsier at det meste av 9000-serien, samt deler av X-serien, nå støttes. Tilsvarende skal ikke ha blitt gjort for Nvidias brikker.

Til toppen