FORBRUKERTEKNOLOGI

Macworld skuffet fansen

At Steve Jobs ikke kom, visste de. Men også de spennende nyhetene uteble.

17 tommers utgaven av Macbook Pro er den eneste nyheten på maskinvaresiden fra Macworld. Den bærbare pc-en veier tre kilogram og koster fra 22.990 kroner inklusiv mva.
17 tommers utgaven av Macbook Pro er den eneste nyheten på maskinvaresiden fra Macworld. Den bærbare pc-en veier tre kilogram og koster fra 22.990 kroner inklusiv mva.
7. jan. 2009 - 08:52

Den store nyheten på Apples store samling Macworld i San Francisco i går viste seg å være kunngjøringen om at selskapets nettforretning iTunes slutter å selge musikk med kopisperre. Apple begynte å selge såkalt DRM-fri musikk (DRM står for «digital rights management») på iTunes i mai 2007, delvis etter press fra brukere, delvis i erkjennelse av at digitale kopisperrer er en tapt sak. (Se Apple ga etter for forbrukerkrav.)

Multimediepakken iLife er oppgradert, med vesentlige nyheter i applikasjonene iPhoto (bilder), iMovie (video) og GarageBand (opplæring i piano- og gitarspill), samt oppgraderinger til iDVD og iWeb. iLife er inkludert med alle Apples pc-er (Mac). En oppgradering til iLife ’09 koster 790 kroner, mva inkludert.

Kontorpakken iWork har fått en del utvidelser til både tekstbehandleren, regnearket og presentasjonsprogrammet, samt en offentlig beta av funksjonalitet for å dele dokumenter over Internett. iWork ’09 koster 790 kroner for seg. Kjøper du den samtidig med en ny Mac, får du 150 kroner i rabatt.

Den eneste forventningen som ble innfridd på maskinsiden, var den bærbare arbeidsstasjonen Macbook Pro i ny utgave med 17 tommers skjerm. Apples ingeniører har konstruert batteriene slik at de er spesielt tilpasset maskinens konstruksjon. Det gjør batteriet 40 prosent større enn det som ellers hadde vært mulig. Ulempen er at batteriet må bygges inn i selve pc-en, slik at det ikke kan fjernes eller byttes ut uten å sende maskinen til service. Apple argumenterer med at batteriet også er konstruert slik at det tåler opptil 1000 oppladninger før det må byttes, mot 200 til 300 oppladninger på tidligere batterier.

Under normalt arbeid skal det ta åtte timer fra batteriet er fulladet til det må lades opp igjen. Arbeidstiden er sju timer med det kraftigere grafikkortet Nvidia 9600M GT hvis man velger det framfor 9400M. (Begge grafikkortene leveres i maskinen: Ideen er at man kan bytte under arbeid, avhengig av om man vil prioritere batterilevetid eller ytelse.) Ladingen overvåkes gjennom en teknologi Apple kaller «Adaptive Charging»: Det skal innebære at ladingen foregår optimalt til enhver tid, med minimal belastning på kjemien.

Nye utgaver av iLife og iWork er det Apple selv legger mest vekt på i sine referater fra Macworld.
Nye utgaver av iLife og iWork er det Apple selv legger mest vekt på i sine referater fra Macworld.

Til sammen skal alle forbedringene innebære at batteriene vil vare tre ganger så lenge enn vanlige batterier for bærbare pc-er, opptil fem år.

Maskinen er 25 millimeter tykk, og veier så vidt under 3 kilogram. Den drives av Intel Core 2 Duo i opptil 2,93 GHz, og har plass til opptil 8 GB DDR3 minne. Disklagring kommer i fire varianter: Harddisk på 320 GB i 5400 eller 7200 omdreininger per minutt, eller flashdisk (SSD eller «solid state drive») på 128 GB eller 256 GB. Med oppløsning på 1920 x 1200 punkter og rimeligste diskløsning koster Macbook Pro 17 tommer 22 290 kroner inkludert mva.

De andre ryktene slo altså ikke til: Ingen demonstrasjon av «Snow Leopard» (Mac OS X 10.6) selv om det er halvannet år siden forrige store oppgradering av operativsystemet, ingen iPhone nano, ingen ny iMac, ingen ny Mac mini, og – enda en gang – ingen «tablet» utgave av bærbar Mac.

Stemningsrapportene fra San Francisco tyder på at de trofaste Mac-supporterne er skuffede: Jobs kom ikke, og nyhetene uteble.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.