SIKKERHET

Mærsk tapte opptil 2,5 milliarder kroner på dataangrep

Utbruddet av kryptovirus ble en dyrekjøpt erfaring for Mærsk. Illustrasjonsbilde.
Utbruddet av kryptovirus ble en dyrekjøpt erfaring for Mærsk. Illustrasjonsbilde. Bilde: Phil Noble, Reuters
7. nov. 2017 - 14:05

A.P. Møller-Mærsk ble hardt rammet i det globale utbruddet av skadevaren Notpetya, et angrep som krypterte innhold og gjorde infiserte datamaskiner ubrukelige.

Bakgrunn: Destruktivt angrep - stengte muligheten for å gjenopprette filer

Milliardtap

Tapene blir nå tallfestet til et sted mellom 250 og 300 millioner dollar, tilsvarende mellom 2,0 og 2,5 milliarder kroner – som følge av virusangrepene i juni og juli.

Tallene er høyere enn tidligere indikert. Fasiten fremgår av kvartalsregnskapet den danske industri- og shipping-giganten legger fram i dag.

Der heter det at volumene i shippingvirksomheten falt 2,5 prosent, mens enhetskostnadene for faste bunkerpriser økte med 3,9 prosent, som en konsekvens av dataangrep.

Mærsk har tidligere fortalt at skadevaren ble distribuert gjennom en programvare kalt MeDoc, som blir brukt for å levere skattemeldinger i Ukraina.

Ellers økte konsernets inntekter fra 7,1 til 8,0 milliarder dollar i perioden. Brutto driftsresultat er opp fra 650 til 978 millioner dollar. Bunnlinjen viser et underskudd på 1539 millioner dollar mot et overskudd på 429 millioner dollar samme kvartal i fjor.

Underskuddet skyldes nedskrivinger av mer enn 2 milliarder dollar knyttet til ikke-videreført virksomhet i Mærsk Drilling og APM Terminals.

Sårbarheter og noen av angrepsmetodene som ble utnyttet av Wannacry- og Notpetya-kampanjene tidligere i år stammer fra lekkasjene av amerikanske kybervåpen, som skjedde i april.

Britisk helsevesen ble også hardt rammet tidligere i år. Der er kostnadsbildet mindre klart, men en rapport fra riksrevisjonen slo nylig fast at dataangrepet kunne vært unngått på enkelt vis.

Les saken: Slakter britisk helsevesen for dårlig IT-sikkerhet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.