AVTALER & KONTRAKTER

Maks tre får kjempe om milliardkontrakt

I høyden tre aktører vil få lov til å kjempe videre om milliardkontrakten for det norske nødnettet.

11. mars 2005 - 11:45

Norges kommende nødnett for blålysetatene (politi, ambulanse og brannvesen) har en budsjettramme på 3,6 milliarder kroner, og skal være ferdig utbygd i 2009.

Når Justisdepartementet avslutter prekvalifiseringen til nødnettet den 12. april vil forespørsel om anbud bli overlevert de kvalifiserte tilbydere.

Det koster å levere et anbud til nødnettet, anslagsvis 20 til 30 millioner kroner. Vinner man er utlegget uten betydning. Taper man, er det ikke så greit.

Aktørene vil nå jobbe gjennom hele året for å levere et så presist og fyllestgjørende anbud som overhodet mulig.

Justisdepartementet som står bak nødnettprosjektet har etablert et eget evalueringsteam som bare på prekvalifiseringen skal gå igjennom 2.000 sider spesifikasjon. Det vil være et hundretalls spørsmål mot interessentene som skal behandles i et dataverktøy og knyttes opp mot kriterier Stortinget har satt.

Departementets prosjektleder Tor Helge Lyngstøl holder kortene tett til brystet og vil ikke røpe om utvelgelsen vil rette seg mot teknologierfaring fra tilsvarende prosjekter i utlandet eller mot lokal forankring, språk og kultur.

Tiden framover blir utvilsomt både nervepirrende og spennende for aktørene som higer etter milliardoppdraget.

Stortinget har lagt vekt på at nettet skal være landsdekkende, robust og basert på utprøvd teknologi, og vil bli den største teleutbyggingen etter NetCom.

Etter det digi.no kjenner til vil i høyden tre aktører gå videre i forhandlingene. Staten legger opp til et teknologinøytralt anbud. I andre land er nødnett i vesentlig grad bygget på Tetra eller Tetrapol teknologi. Det kan gi en indikasjon på hvem som blir utelukket i første omgang.

Salgsdirektør Terje Hoemsnes i Siemens regner med å måtte besvare mellom 1.700 og 1.800 sider med kravspesifikasjon. Listen sendes ut etter 18. april med mange tusen spørsmål til de kandidater som har kommet gjennom nåløyet.

I henhold til regelverket er staten forpliktet til å ta med tre søkere dersom det finnes tre kvalifiserte søkere. Hensikten med en slik regel er at man ikke skal pålegges å invitere et uhåndterbart antall inn i konkurransen.

- Vi vil ta med alle kvalifiserte søkere på nettet videre, sier Lyngstøl til digi.no.

Tetra er en internasjonal teknologistandard som brukes flere europeiske land som etablerer nye nødnett. Standarden er også godkjent som sambandssystem for grenseoverskridende kommunikasjon for politi- og tollmyndigheter i Schengen-landene.

I tillegg kommer Tetrapol som det multinasjonale selskapet EADS står bak. Tetrapol ble i utgangspunktet utviklet for det militære politiet i Frankrike, og er nå representert i 35 land, fra Mexico til Singapore og flere europeiske land.

Våre naboland Sverige og Finland har valgt Tetra-teknologi.

Første utbyggingsfase skjer i 2006 på Østlandet, som vil bli en mal for resten av landet. Etter planen skal hele landet være dekket i 2009. Primærbrukerne er politi, ambulanse og brann, men også forsvaret, tollvesenet, fengselsvesenet Sivilforsvaret og de frivillige organisasjonene, blant annet Rød Kors, skal bruke sambandet.

Blant aktørene er:

  • Telenor, Nokia og T Connect
  • Nordisk Mobiltelefon og Ericsson
  • EADS, Steria og Netel
  • Siemens, Motorola og Zenitel

Nordisk Mobiltelefoni vil satse på utbygging av nettet ved hjelp av den amerikanske mobilstandarden CDMA 450, etter at selskapet har lisens på å bygge et landsdekkende nett på NMT 450-standarden.

De mener å kunne bygge langt raskere og mer kostnadseffektivt enn ved valg av Tetra-teknologi.

Andre teknologimuligheter er Tetrapol, GSM, eller en kombinasjon av flere teknologier.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.