BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mållaget krever offentlig boikott av Office XP

Mangelen på nynorsk grammatikkontroll får Noregs Mållag til å kreve offentlig boikott av Microsofts nye kontorsuite Office XP.

1. juni 2001 - 04:19
Leder i Noregs Mållag, Oddmund Løkensgard Hoel, sier i en pressemelding at mangelen på nynorsk grammatikkontroll i Office XP "er det grøvste åtaket på nynorsken frå Microsoft så langt."

- Vi bed regjeringa handla raskt og gjera det klart for heile den offentlege sektoren, både statsforvaltning, fylke, kommunar og skular, at dei ikkje skal kjøpa inn Office XP før det er utvikla grammatikkontroll for nynorsk. No er det på tide at det offentlege byrjar å bruka den store forbrukarmakta si. Dette er prøvesteinen på om det ligg nokon vilje bak dei fagre politikarorda om språkleg jamstelling på IT-feltet, sier Hoel.

Han legger til at å ta opp mangelen på tilbud for nynorskbrukere med Microsoft er som å stange hodet i veggen.

- Regjeringa kan ikkje lenger sitja roleg og sjå på at Microsoft arrogant misbrukar monopolet sitt på ein måte som har svært uheldige verknader for norsk språkpolitikk.

Professor Janne Bondi Johannessen som har ledet arbeide med å utvikle grammatikksjekken for norsk bokmål i Office XP, sier til digitoday.no at hun og hennes medarbeidere gjerne vil ta på seg å lage en nynorsk grammatikksjekk til Office XP. Men dette er noe de ikke selv kan ta initiativet til.

Grammatikksjekken for bokmål varsler om feil, foreslår endringer og lar brukeren sette seg inn i reglene bak endringene som foreslås. Den fungerer med andre ord som en slags løpende interaktiv opplæring. En nynorsk variant med de samme egenskapene vil uten videre gjøre livet enklere for skolelever, offentlig ansatte og andre som nytter nynorsk ved ulike anledninger - og kanskje vende motvilje til glede.

Microsofts argumenter mot nynorsk er begrunnet med at det ikke er noe å tjene på å lage verktøy for dette skriftspråket.

Festuttalelser fra ledende politikere er jevnt over svært positive til nynorsk. Da Det Norske Samlaget hadde årsmøte i slutten av april, uttrykte kulturminister Ellen Horn seg i nærmest visjonære vendinger:

- Nynorsk språk og litteratur er den eine av dei to berebjelkane som den norske felleskulturen kviler på. Sviktar denne bjelken, ja da har vi ikkje lenger ein komplett kultur med fast forankring i vår historiske arv. Da sit vi att i redusert skapnad, som etter ein gjennomført amputasjon, sa hun, blant annet.

I så fall er det manglende engasjementet for det vesle tiltaket nynorsk grammatikksjekk til Office XP som et forvarsel om felles avstumpethet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.