Mange apper laster ned masse data i bakgrunnen

Nå skal app fra Opera gi mobilbrukerne bedre kontoll.

Mange apper laster ned masse data i bakgrunnen
Opera Max kan nå varsle brukerne om apper som genererer mye datatrafikk mens de ligger i bakgrunnen. Brukerne kan i så fall blokkere denne aktiviteten. Bilde: Opera Software

En del av appene som mange bruker på smartmobiler og nettbrett, er lagd slik at de hele tiden holder seg oppdaterte med nye data, også når man ikke bruker dem. Dette kan være synkronisering av e-post og andre meldinger, eller forhåndslasting av annonser og nyhetsartikler, slik at appene er klare til bruk når man først åpner dem.

– De fleste apper er utviklet for å lage en god brukeropplevelse, ikke for å spare data. Om du lar bakgrunnsdataene løpe fritt på et begrenset dataabonnement, tilsvarer det som å kaste én krone ut av vinduet for hver tredje krone du betaler for et abonnement, sier Sergey Lossev, produktsjef i Opera, i en pressemelding.

30 prosent

Selskapet har nemlig undersøkt databruken på flere millioner Android-mobiler som benytter datastyringsappen Opera Max. Tallene viser at mer enn 30 prosent av databruken til apper skjer når de ligger i bakgrunnen.

Opera har ikke gitt oss noen komplett statistikk, men opplyser at for 73 prosent av alle data som Facebook Messenger overfører, skjer mens apper ligger i bakgrunnen. Det samme gjelder Gmail.

For Google Drive og WhatsApp er tallene henholdsvis 57 og 54 prosent, mens Google Hangouts ligger på 39 prosent, i gjennomsnitt.

Lite kjent

– Folk flest kjenner ikke til omfanget av bakgrunnsdata, har ofte ikke gitt appene tillatelse, og vet ikke hvordan de kan begrense databruken. Derfor introduserer vi Smart Alerts i Opera Max, som gir folk muligheten til selv å styre bruken av bakgrunnsdata. Opera Max kan også gi nyttige tips til hvordan man kan unngå at apper ikke bruker opp hele datapakken, forteller Lossev.

Den nye 1.6-versjonen av Opera Max vil derfor varsle brukerne dersom en app bruker mer enn 10 megabyte med bakgrunnsdata i løpet av en uke. Brukeren får da mulighet til å velge å la appen fortsette som før, eller å blokkere denne bruken.

Opera Max skal også varsle brukeren dersom en app bruker mye bakgrunnsdata på kort tid.

Hovedfunksjonen til Opera Max er dog å komprimere datatrafikken til andre mobilapper, blant annet musikk- og videostrømmer, slik at mobildatakvoter ikke brukes like raskt opp.

Opera Max er kun tilgjengelig for Android, via Google Play.

Oppdatert: Brukere av i alle fall Android 6.0 kan også skru av eller på om enkeltapper skal kunne bruke bakgrunnsdata, uten å benytte Opera Max. Dette gjøres under innstillingene for databruk, hvor det også vises hvor mye data hver app har brukt og hvor mye av dette som er bakgrunnsdata.