Mange vil bygge nytt 3G-alternativ

Mange vil bygge nytt 3G-alternativ

Tele-bransjen skal nå slåss om frekvenser som vil gi Norge et nytt 3G-alternativ.

Post- og Teletilsynet forbereder nå en auksjon for selge rettighetene til å benytte frekvensene i båndet 2301-2323 MHz.

Frekvensen har hittil vært brukt til trådløs video-overføring av TV-selskaper, blant annet på sportsarrangementer, men skal nå frigjøres, noe som åpner spennende muligheter.

Dette er en frekvens som kan benyttes til å levere mobilt trådløst bredbånd.

Nå vil frekvensen tilgjengeliggjøres til høystbydende som kan bruke den til hva som helst, men det er nærliggende å tro at den vil brukes til et nytt trådløst bredbåndsnett. Den samme frekvensen benyttes blant annet til bredbåndstjenester i Sør-Korea under navnet WiBro (Wireless Broadband).

- Vi ble overrasket over hvor mange som var interessert, fortalte avdelingssjef Geir Jan Sundal i Post- og teletilsynet til digi.no i februar i år.

Hvem som har meldt sin interesse vil ikke Post- og Teletilsynet fortelle.

- Vi kommenterer ikke antall aktører eller hvem som har meldt sin interesse for frekvensen. Vi har valgt å ikke gå ut med hvem som har søkt av hensyn til forretningshemmeligheter, sier Espen Slette i Post- og Teletilsynet til digi.no.

Budgiverne må følge budgivningen i stegvise runder. Budet starter på 300.000 kroner og så sender Post- og Teletilsynet ut et nytt bud som aktørene må svare enten ja eller nei til å være med på. Slik går budgivningen i runder som aktørene deltar på gjennom budgivning over sikker epost. De som svarer nei er ute av budgivningen og vinneren er den som står igjen alene tilslutt.

- De som er med vil få vite hvor mange som var med i hver runde og hva neste inkrement vil bli, forteller Slette.

De som vil være med på auksjonen må benytte benytte Microsofts epostprogram Outlook.

- For at budene skal være konfidensielle er vi avhengig av sikker overføring av data og den løsningen vi falt ned på finnes foreløpig bare for Outlook, sier Slette til digi.no.

Dersom budgivningsprosessen trekker ut, kan det bli aktuelt å åpne for fri budgivning der hver aktør selv kan komme med beløpet de er villig til å gi. Denne muligheten er ikke tilstede i begynnelsen for å unngå taktisk budgivning der en aktør skremmer de andre vekk fra å gi bud.

Budgiveren som vinner auksjonen vil få enerett på frekvensen i hele landet utenom Svalbard og Jan Mayen frem til 2019.

Auksjonen vil bli gjennomført i perioden fra 4. september til 8. september. Frist for å registrere seg som auksjonsdeltager er fredag 25. august.

Her er Post- og Teletilsynets regler for auksjonen.

Til toppen