Manglende SATA-støtte blant DVD-brennere

Mange lurer på hvorfor utvalget av SATA-baserte DVD-brennere er så dårlig. Her er forklaringen:

Manglende SATA-støtte blant DVD-brennere

Mange lurer på hvorfor utvalget av SATA-baserte DVD-brennere er så dårlig. Her er forklaringen:

De fleste CD- og DVD-brennere leveres fortsatt med parellelt ATA-grensesnitt (PATA), lenge etter at SATA er blitt standard i PC-ene. I det tresifrede antallet DVD-brennermodeller som finnes på det norske markedet, finnes det kun en liten håndfull med SATA-grensesnitt. De fleste modellene tilbys av Plextor.

I praksis alle nye, stasjonære PC-er har langt flere kontakter for SATA enn for PATA. Dessuten er det langt enklere å koble til SATA-enheter enn PATA-enheter. Dermed skulle man tro at markedet var tilstede.

Men ifølge en fersk artikkel i Digitimes, er det ikke slik.

Hovedårsaken til at nesten alle CD- og DVD-enheter for innbygging i stasjonære PC-er har et parallelt ATA-grensesnitt, skal være forskjellen i prisen på selve grensesnittet. Det er uklart hvor stor prisforskjellen er, men trolig er prisen høyere for SATA fordi etterspørselen fortsatt er lav. Og etterspørselen er trolig lav fordi de fleste PC-er tross alt støtter de billigere PATA-baserte enhetene.

Inntil hovedkortleverandørene kutter ut PATA-grensesnittet, eller at etterspørselen etter SATA-baserte brennere av annen grunn skulle ta seg opp, er det lite sannsynlig at utvalgte vil bli noe særlig større.

Ifølge Digitimes er det få som tror at SATA vil erstatte PATA som vanligste grensesnitt for

DVD-brennere før tidligst i 2007.

Lite-On IT, som er Taiwans største produsent av optiske lagringsenheter, vurderer ifølge Digitimes å sette i gang produksjon av DVD-brennere med SATA-grensesnitt i dette kvartalet, med lansering på markedet i fjerde kvartal.

Til toppen