JUSS OG SAMFUNN

- Mangler i Exchange-dokumentasjon

Microsofts åpne dokumentasjon om Exchange-API-et ser ut til å mangle en rekke detaljer.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
11. mars 2008 - 10:25

Microsoft kunngjorde i slutten av februar at selskapet heretter vil gå inn for full åpenhet og å sikre full interoperabilitet mellom selskapets produkter og teknologier og konkurrentenes produkter. Dette innebærer at dokumentasjon om mange av teknologiene nå skal gjøres offentlig tilgjengelig, også for ikke-betalende utviklere og konkurrenter.

    Les også:

Blant produktene og teknologiene som ble nevnt, var Exchange, Outlook og kommunikasjonen mellom disse. Men nå har flere av Microsofts Exchange-konkurrenter rukket å se på dokumentasjonen til programmeringsgrensesnittet (API) til Exchange og mener det fortsatt er mye som mangler.

Exchange og Outlook bruker et proprietært programmeringsgrensesnitt som kalles MAPI (Messaging Application Programming Interface) for å snakke sammen. En del av dette har blitt implementert i åpen kildekode-programmer tidligere, men fortsatt gjenstår en del funksjonalitet som mange hadde håpet ville bli dokumentert nå.

- Dette kunne definitivt ha gjort livet enklere for utviklere, men vi ha funnet mer enn 200 udokumenterte unntak, inkludert det som lar deg opprette periodiske kalenderavtaler i Exchange. Dette var med i dokumentasjonen for Exchange 2000, men de har glemt å dokumentere det for Exchange 2003 og Exchange 2007, sier Brian Joseph, sjef for Zarafa, til ZDNet UK. Zarafa lager en e-postserver for Linux som skal være tilby tilsvarende funksjonalitet til Outlook som det Exchange gjør-

- Jeg er veldig positivt til betingelseløs publisering av API-er, men bare tiden vil vise om dette er berettiget, gitt Microsoft historie. Jeg tror hundretusenvis av utviklere verden over er svært interesserte i full publisering med jevnlige oppdateringen, men det står og faller på de små detaljene, sier Joseph.

Han legger til at disse hullene i Exchange-dokumentasjonen bør fortelle politikere, for eksempel i EU, noe om verdien av Microsofts kunngjøring.

John Robb, visepresident i Zimbra, som tilbyr gruppevareløsningen Zimbra Collaboration Suite, er mer bekymret over patenter.

- MAPI-protokollen er åpen uansett, så det påvirker ikke oss direkte. Men vi er bekymret over at Microsoft ikke har kunngjort hvilke API-er som har patentbetingelser eller hva disse betingelsene går ut på, sier Robb til ZDNet UK.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.