Oasis Labs – blockchain-basert skyplattform

Noen av verdens fremste eksperter bygger blokkjedebasert skyplattform

Lederteamet i Oasis Labs. Fra venstre: Noah Johnson, Bobby Jaros, Dawn Song (CEO) og Raymond Cheng.
Lederteamet i Oasis Labs. Fra venstre: Noah Johnson, Bobby Jaros, Dawn Song (CEO) og Raymond Cheng. (Foto: Oasis Labs / Elena Zhukova)

En rekke av verdens fremste forskere og eksperter innenfor kryptovaluta og sikkerhet fra blant annet University of California i Berkeley, MIT, Stanford, University of Washington, Cornell og Google står bak et nytt initiativ for å bygge en blokkjedebasert skyplattform hvor personvern skal stå i høysetet. Det skriver Venturebeat.

Organisasjonen bak plattformen har fått navnet Oasis Labs, og har ifølge en pressemelding nå hentet inn 45 millioner dollar fra investorer (rundt 360 millioner kroner). Blant de mest prominente støttespillerne er Marc Andreessen (grunnlegger av Netscape) og Ben Horowitz' investeringsselskap Andreessen Horowitz – også kalt a16z. Disse lanserte nylig et eget fond for investeringer i blokkjede- og kryptovaluta-teknologi, a16z Crypto – og Oasis Labs skal være den første store investeringen til investeringsfondet.

Ifølge blant andre avisen The Observer har Oasis Labs omtalt seg selv som en kombinasjon av Ethereum og Amazon Web Services, og slik teknologien beskrives er det ikke usannsynlig at nettopp Amazon Web Services vil bli en av konkurrentene de sikter seg inn mot.

Google er med på laget

Som nevnt er Google også en av støttespillerne til prosjektet. Under en blokkjedekonferanse i Marokko i helgen innrømmet Sergey Brin, en av Googles grunnleggere, at selskapet hadde gått glipp av muligheten til å ligge i front innenfor blokkjedeteknologi. Det skriver CNBC

– Vi har antagelig allerede mislykkes i å være ledende på dette, skal jeg være ærlig, sa Brin.

Brin antydet imidlertid at blokkjeder er noe de jobber med i Googles delvis hemmelige forskningsavdeling Google X. Nyheten om Oasis Labs viser at de også er involvert i andre prosjekter, selv om de ikke nevnes i pressemeldingen – men kun i et blogginnlegg under en liste med støttespillere.

Desentralisert tillit og innebygget personvern

Ifølge Oasis Labs jobber organisasjonen med å lage en ny skybasert plattform med desentralisert «tillit» og beskyttelse av personvern. Teknologien er blant annet basert på smarte kontrakter, slik at man kan ivareta personvern uten at det behøves noen sentral instans.

«Personvern er bygget inn i hvert lag i stacken, fra applikasjonen og hele veien ned til maskinvaren», skriver Oasis Labs i et blogginnlegg.

– Blokkjeder er klar til å revolusjonere mye av hvordan vi lever, men mange utviklere og organisasjoner er forståelig nok bekymret over at begrensninger i ytelse og personvern for øyeblikket hindrer dem i å omfavne teknologien, sier Dr. Dawn Song, administrerende direktør i Oasis Labs i en pressemelding. 

Song regnes for å være en av verdens fremste eksperter innenfor kybersikkerhet, og ble i 2009 kåret til en av MIT Technology Reviews innovatører under 35 år

Ifølge organisasjonen legges det vekt på høy ytelse og at løsningen skal være skalerbar, ikke bare for betalingstransaksjoner, men også for formål som for eksempel maskinlæring. Foreløpig er løsningen i testfasen, men Oasis Labs inviterer utviklere til å prøve deres private testnettverk. Løsningen vil inneholde rammeverk som skal gjøre det enklere å kode løsninger basert på plattformen. 

Vi er bare i startgropa: Blockchain kan bli tidenes IT-revolusjon, mener UiO-ekspert » 

Kommentarer (1)

Kommentarer (1)
Til toppen