Abonner
ANALYSER

Massivt iPhone 5-salg

NetCom sammenligner iPhone med VW Golf.

NetCom-forhandlere solgte mengder av Apples iPhone 5 i november. I oktober ble salget begrenset av sviktende leveranser fra Apple. Det høye salgstallet i november kan derfor skyldes en form for ketchup-effekt.
NetCom-forhandlere solgte mengder av Apples iPhone 5 i november. I oktober ble salget begrenset av sviktende leveranser fra Apple. Det høye salgstallet i november kan derfor skyldes en form for ketchup-effekt. Bilde: Apple

Apple lanserte iPhone 5 i slutten av september og gikk da rett til topps i NetComs salgsstatistikk. Men på grunn av leveringsproblemer oppnådde ikke mobilen mer enn en tredjeplass i NetCom-tallene for oktober. Nå er novembertallene klare, og ikke uventet har Apples nyeste iPhone nok en gang inntatt toppen.

– iPhone 5 blir årets juleslager. Salgsoversikten vår for november viser at telefonen er den suverent mest solgte hos oss. Slik blir det nok i desember også, sier Kristian Renaas, salgsdirektør i NetCom, i en pressemelding.

– Apple foredler og fornyer iPhone, men aldri mer enn at folk enkelt kjenner den igjen. Dermed er iPhone i ferd med å bli et ikon i et marked med uendelig mange mobiltelefoner. Vi kan trekke paralleller til bilbransjen med VWs mellomklassebil Golf. Veldig mange kjenner igjen en Golf uavhengig av om den er laget på 80-tallet eller i 2012, sier Renaas.

Men Renaas har tro også på flere av konkurrentenes produkter.

– Samsung Galaxy Note II er en veldig stor mobil, eller et veldig lite nettbrett. Det liker tydeligvis mange nordmenn. Note II gikk rett inn på sjuende plass på topp ti-listen vår i oktober, og knep sjetteplassen i november. Jeg tror den gamle kjempen kan overraske i desember, sier Renaas.

Mobiler basert på Windows Phone 8 kom i salg i Norge i begynnelsen av november, men ingen av disse har greid å komme med på den nyeste topp ti-listen til NetCom.

– Nokia Lumia 920 er en praktfull maskin for den teknofile med Microsofts nye operativsystem, trådløs lading og 4G på norske frekvenser. Jeg tror julen kommer i tidligste laget for Nokia. Men Lumia 920 blir neste års store comeback kid, mener Renaas.

NetCom oppgir ikke noen nøyaktig hvor mye som er solgt av hver enhet. Men veksten i andel iOS-baserte mobiler, fra 54 prosent i oktober til 64 i november, tyder på ekstraordinært høyt salg av iPhone 5. Tilsvarende har andelen til Android sunket fra 46 til 36 prosent i den samme perioden.

Hele topp ti-listen over de mest solgte smartmobilene gjennom NetComs salgskanaler i november vises nedenfor. Tallet i parentes er plasseringen i oktober.

1. (3) Apple iPhone 5

2. (1) Samsung Galaxy S III

3. (2) Apple iPhone 4S

4. (5) Samsung Galaxy S II

5. (4) Apple iPhone 4

6. (7) Samsung Galaxy Note II

7. (6) Sony Xperia Go

8. (-) SonyEricsson Xperia Active

9. (9) Samsung Galaxy Xcover

10.(8) HTC One X

    Les også:

Les mer om: