Massivt kyberangrep mot EU

Alle nettlinjer til EU-kommisjonen og EUs utenrikstjeneste ble sperret.

24. mars 2011 - 09:38

I går kveld ble det kjent at EU-kommisjonen og EUs utenrikstjeneste External Action Service (EEAS, ledet av Catherine Ashton) var utsatt for noe som i en intern e-post til alle ansatte beskrives som «et pågående og omfattende kyberangrep».

I dag innleder EU et viktig toppmøte, som skal fatte avgjørende vedtak om unionens framtid, medlemslandenes økonomiske strategi og militære operasjoner i Libya.

I et oppslag i EU Observer heter det at EU-kommisjonen ikke vil gi detaljer, utenom å bekrefte at de er utsatt for et alvorlig angrep. En anonym kilde sier til den uavhengige nettavisa at EU regelmessig opplever kyberangrep, men at dette er stort.

Det ble tatt ekstraordinære tiltak for å avverge lekkasje av graderte dokumenter: Alle ansatte er bedt om å bytte passord, og holde seg til krypterte tjenester for intern utveksling av følsom informasjon. Ekstern e-post ble sperret, i likhet med alle eksterne nettlinjer til EU-kommisjonen og EEAS.

En kilde sammenliknet angrepet med de vedvarende forsøkene på datainnbrudd mot det franske finansdepartementet som ble kjent i begynnelsen av mars etter å ha pågått siden desember. Dette angrepet rammet mer enn 150 datamaskiner. Crackerne prøvde å få tak i dokumenter rundt et G20-møte.

EU-talsperson Anthony Gravali avviser all spekulasjon om hvem som står bak angrepene mot EU-kommisjonen og utenrikstjenesten. Anonyme kilder sier mange kan være interessert i å skaffe seg innsikt i saksbehandlingen i forkant av EU-toppmøtet, og utelukker ikke Kina.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.