Massivt strømbrudd i Sverige og Danmark

Et massivt strømbrudd har rammet mange IT-systemer i Sverige og Danmark.

Et massivt strømbrudd har rammet mange IT-systemer i Sverige og Danmark.

Flere millioner svensker og dansker er uten strøm. Det omfattende strømbruddet har også rammet telenettet. Årsaken til strømstansen tirsdag ettermiddag er ukjent.

Mellom en og to millioner mennesker er uten strøm i Sør-Sverige. Hele Sjælland og Bornholm er også strømløst tirsdag, og i København stanset alt midt i lunsjtiden.

- Vi regner med at et par millioner forbrukere er rammet. En til to millioner er et grovt overslag, sier Sture Larsson, teknisk direktør ved Svenska kraftnät, til nyhetsbyrået TT.

- Stamnettet er slått ut, men vi håper at det snart skal fungere igjen, tilføyer han.

Det er ukjent hvorfor det omfattende strømbruddet er oppstått. Alle kunder er rammet, uansett hvilken leverandør de bruker.

- Det er svært alvorlig. Folk har blitt sittende fast i heiser, og undergrunnsbaner og tog står stille. Et tog står fast i tunnelen under Storebælt, sier Michael Johansen, reporter i nyhetsbyrået Ritzau på mobiltelefon til TT.

- Det virker som det kan ta lang tid, sier han videre.

Politi og brannvesen er travelt opptatt med å redde folk ut av heiser, og alle tog på hele Sjælland står. Ifølge Ritzau var det i ferd med å oppstå kaos på Østerport stasjon i København.

Danmarks Radio er rammet av svart skjerm på både DR1 og DR2, mens radioen sender ekstraordinære nyhetssendinger.

Ritzau kan bare sende ut nyhetsmeldinger takket være en generator.

På Hovedbanegården i København står alle tog stille. Også dieseltogene som forbinder de danske storbyene, er rammet. -Mange kommer for sent på jobb eller hjem fra jobb, og vi har ikke fått noen forklaring på strømbruddet foreløpig, sier den danske journalisten Claus Letort, til svensk TV.

- Men folk tar situasjonen med et smil og forsøker å hjelpe hverandre, legger han til.

Norge berørt

Også i Norge har man merket problemene i Sverige og Danmark.

- Vi er koblet til det svenske systemet, slik at vi merker når slike ting skjer. Vi har selvsagt rutiner for hvordan vi skal håndtere slike situasjoner, opplyser kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen i Statkraft til NTB.

- Foreløpig ser det ut til at vi klarer å opprettholde driften her i Norge uten at det blir merkbart for noen, understreker han.

Telenettet

Strømstansen i Sverige har fått store konsekvenser for teletrafikken. Mange har problemer med å komme på internett. Særlig telenettet i Sør-Sverige er hardt rammet.

- Telestasjonene krever elektrisitet, og driften påvirkes naturligvis, sier Susanne Sturmhoefel ved Telia Soneras pressetjeneste.

Ved 13-tiden var det ikke klart hvor store deler av telenettet som var rammet.

I Dalarna har rundt 50 trær blåst ned på veiene i løpet av formiddagen tirsdag.

Det har falt rikelig med snø over Dalafjellene og over store deler av Jämtland og Härjedalen. Det er ikke meldt om alvorlige trafikkulykker som følge av snøfallet.

Til toppen