Mathematica klar for nettleseren

Lover samarbeidsmuligheter med nettskybasert lagring.

Mathematica klar for nettleseren
Mathematica kan nå tilgjengelig via internett i enhver nettleser. Bilde: Wolfram

Mathematica er blant verdens mest kjente programvare for tekniske beregninger. Programvaren ble lansert i 1988 av Stephen Wolfram og er nå tilgjengelig for både Windows, OS X og Linux fra selskapet Wolfram.

Denne uken kom det en ny variant, nemlig Mathematica Online, som kan kjøres direkte i alle moderne nettlesere uten behov for plugins. Dermed slipper man lokal installasjon og kan bruke løsningen på enhver pc, nettbrett eller smartmobil.

Brukergrensesnittet skal tilsynelatende være likt som i pc-utgavene, med det meste av den hovedfunksjonaliteten på plass. Fordi dataene lagres i Wolframs egen nettsky, vil enkelte ting, som Manipulate-funksjonen, kunne ta lenger tid enn med lokalt installert programvare. Til gjengjeld er innholdet man lager, som lagres i CDF-filer (Computable Document Format), tilgjengelig via nettet og kan integreres i enhver webside.

Nettskylagringen skal også gjøre det enklere å samarbeide med andre, ved at man kan gi andre lese- og skrivetilgang til filene. På et undervisningssted kan en professor lage notisbøker i nettskyen som hver enkelt student gjøre arbeidet sitt i.

Notisbøkene som lagres i nettskyen vil også være tilgjengelig med lokalt installerte utgaver av Mathematica. I notisbøkene kan man nå integrere alle typer webinnhold, inkludert HTML-kode.

I kunngjøringen opplyses det at det om ikke lenge vil bli mulig å opprette en privat nettskyinfrastruktur for Mathematica, Wolfram Private Cloud. Dessuten skal det komme en egen Wolfram Cloud-app for smartmobiler og nettbrett.

I motsetning til de lokalt installerte utgavene av Mathematica, tilbys Mathematica Online som en abonnementstjeneste, enten separat eller sammen med en pc-versjon. Prisen for den separate utgaven starter på 55 britiske pund i året (for studenter), omtrent 575 kroner.

    Les også:

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.