DIGITALISERING OG OFFENTLIG IT

Måtte avlyse vgs-eksamen på grunn av dataproblemer

Dataproblemer gjør at skriftlig norskeksamen er avlyst på videregående skoler i Møre og Romsdal. Viken ber om det samme.

Dagens vgs-eksamen i Møre og Romsdal måtte avlyses på grunn av dataproblemer. Bildet er fra Kristiansund.
Dagens vgs-eksamen i Møre og Romsdal måtte avlyses på grunn av dataproblemer. Bildet er fra Kristiansund. Foto: Colourbox
22. mai 2023 - 13:09

Den skriftlige eksamenen startet mandag morgen, men dataproblemer gjorde at flere ikke fikk levert. Det var problemer med Utdanningsdirektoratets sider i hele landet.

Problemene ble løst mandag formiddag, men da hadde eksamen allerede blitt forstyrret. I Møre og Romsdal fortsatte problemene lokalt, og til slutt vedtok Utdanningsdirektoratet og Statsforvalteren at eksamen blir avlyst. Elevene får ikke ny eksamen, men får dispensasjon for det på vitnemålet.

Over 270.000 elever er oppe til eksamen i vår. For flesteparten av dem var det første gang de skulle få kjenne på eksamensnerver. Pandemien stanset eksamen i flere år.

Fikk ikke lastet ned

Direktoratet hadde først problemer med sidene der elever i hele landet skulle logge seg inn og laste ned oppgaver. Det ble da sagt at elevene skulle få ekstra tid på seg.

Men i Møre og Romsdal fortsatte problemene med lokale nettproblemer. Dermed var det full stopp, og elevene fikk verken oppgave, vedlegg eller tilgang til hjelpemidler.

– Dette er veldig beklagelig. Jeg kan forstå elevene, både usikkerheten og frustrasjonen de kjente på da de ikke fikk logget seg på, og at det endte med avlysning. Slikt skal jo ikke skje, sier fylkeskommunedirektør Toril Hovdenak.

Hun sier at de er i gang med å finne ut hva som skjedde, og sørge for at det ikke skjer igjen.

Viken ber om annullering

Viken fylkeskommune har også bedt om at eksamen blir avlyst.

– Vi kan bekrefte at Viken fylkeskommune har bedt Utdanningsdirektoratet vurdere om eksamen bør annulleres, skriver pressevakt i Viken fylkeskommune, Pål Vikesland, til VG.

Elevene skulle mandag opp i norsk bokmål.

Stadig flere lærere opplever at elevene jukser ved å bruke kunstig intelligens til å løse skoleoppgaver.
Les også

Seks av ti lærere sier de har tatt elever i KI-juks

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.