PERSONVERN

Mener Datatilsynet sprer ubegrunnet frykt om nye strømmålere

16. feb. 2017 - 10:02

Energi Norge mener det ikke er noen grunn til å frykte for personvernet med de nye strømmålerne som i disse dager blir installert i norske hjem. 

– Det er ingen utenforstående som får tilgang til data fra strømmålerne, med mindre kundene selv gir fullmakt til det. Det er heller ikke slik at målerne er i stand til å fortelle hva strømmen brukes til. Dette blir ekstra underlig med tanke på at Datatilsynet selv har vært med i forberedelsene til innføring av smarte målere, sier administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge.

Det var overfor NRK at direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, denne uken ba folk være på vakt overfor hva de sier ja med slike tjenester.

Les også: Flere hundre tusen sensorer i strømnettet skal sende informasjon i sanntid over IP

Åpent grensesnitt

I løpet av året vil 1,4 millioner strømkunder få byttet ut sin gamle strømmåler med en ny og digital måler. De nye målerne registrerer strømforbruket på timebasis, og verdiene sendes automatisk til nettselskapet. De nye målerne har et åpent grensesnitt, som gjør det mulig for kommersielle aktører å koble seg på.

– Her kan kommersielle aktører koble seg på og de kommer til å selge ulike typer tjenester, som alarmtjenester eller fulle smarthus, og da gir man fra seg informasjon om hvordan man lever livet sitt, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet.

Energi Norge mener både datasikkerhet og personvern er godt ivaretatt gjennom strenge krav fra myndighetene.

– Nettselskapene bruker informasjonen til å gi kunden riktig faktura, og til drift, vedlikehold og utvikling av strømnettet. All informasjon sendes kryptert ut av målerne. Nettselskapene er underlagt de samme strenge reglene som bankene når det gjelder personvern og datasikkerhet, sier Ulseth.

Leste du denne? Slik beskytter Norges største strømleverandør seg mot angrep (Digi Ekstra)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.