JUSS OG SAMFUNN

Mener EU krenker Intels menneskerettigheter

Oppsiktsvekkende begrunnelse for anken i antitrust-saken.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. juli 2009 - 12:05

Intel anket onsdag boten på 1,06 milliarder euro som selskapet ble ilagt av EU-kommisjonen i mai. Selskapet fikk boten etter at kommisjonen kom fram til at selskapet har krenket EUs konkurranselovgivning og for å ha bedret konkurransefiendtlig virksomhet.

At Intel anker boten, er ikke overraskende, men ifølge Wall Street Journal begrunner selskapet anken med at EU har krenket selskapets menneskerettigheter.

Intel mener nemlig at det har rett til å få prøvd sin sak i en domstol i stedet for ved et administrativt organ. Det er kommisjonær Neelie Kroes og ingen dommer som har tatt den endelige avgjørelsen i saken.

Ifølge NYTimes.com anket Intel saken til ankedomstolen European Court of First Instance i Luxembourg. Domstolen bruker vanligvis omtrent to år på å komme til en avgjørelse. Det er ventet at domstolen vil komme med et sammendrag av Intels klager i september. Selv dokumentet fra Intel skal ikke være offentliggjort.

- Vi mener at vår policy og praksis alltid har vært lovlig og ærlig. Det er derfor vi tar saken vår til retten, fortalte Robert Manetta, en talsmann for Intel i London, til pressen i går.

Manetta sa videre at selskapet, til tross for anken, planlegger å betale boten i det inneværende kvartalet.

- Vi har alltid følt at kommisjonen har mistolket eller ignorert bevis som vi har presentert for dem, sa Manetta.

Intel skal også ha anket lignende avgjørelser i USA og Sør-Korea.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.