Mener Konkurransetilsynet må gripe inn

HSH ber Konkurranse-tilsynet om å se nærmere på Microsofts opptreden i OOXML-prosessen.

Mener Konkurransetilsynet må gripe inn

HSH ber Konkurranse-tilsynet om å se nærmere på Microsofts opptreden i OOXML-prosessen.

Microsoft jobber på spreng for å få sitt OOXML-dokument godkjent som åpen standard, men møter kraftig motstand både i Norge og i andre land.

OOXML ble ikke standard i første omgang, men nå skal landene som sa nei med kommentarer, avgjøre om Microsoft har gjort nok forandringer til at de bør få den godkjent.

Kampen har vært hard i flere land, og EU har bedt de respektive landene om å rapportere inn eventuelle uregelmessigheter. Her i Norge gikk det varmt for seg, men ikke mer enn at Standard Norge mente at prosessen hadde blitt gjennomført på en forsvarlig måte.

- Vi er vant til at det skjer ganske mange ting under standardiseringsprosessene, sa Ivar Jachwitz, nestleder i Standard Norge, i et intervju med digi.no tidligere denne uken.

Dette er det flere som ikke er enig i. Håkon Wium Lie, teknologisjef i Opera Software, har tidligere uttalt at det er oppsiktsvekkende at Standard Norge ikke rapporterte noe etter at Microsoft fikk kunder og partnere til å levere inn 37 likelydende støttebrev.

    Les også:

Nå reagerer også Handels og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH). De tar til orde for at Konkurransetilsynet bør se nærmere på saken.

- Vi mener Konkurransetilsynet bør grave mer i dette. Det handler ikke bare om et teknisk spørsmål, men vi snakker om konkurransen i programvaremarkedet, sier Jarle Hammerstad, informasjonssjef i HSH, til Dagens Næringsliv.

HSH mener det er tvilsomt om Open XML kan regnes som en åpen standard, og de er kritiske til at Standard Norge ikke innrapporterte det HSH mener er uregelmessigheter i den norske standardiseringsprosessen.

Konkurransetilsynet er villig til å følge opp, men de har ikke fått noen klager fra aktører eller hørt fra noen som mener at de har blitt presset.

- Det er klart vi reagerer på påstander om at Microsoft kan ha presset partnere og kunder til å komme med støtteerklæringer. Men så langt har vi ingen holdepunkter for at dette har skjedd, sier Jostein Skaar, avdelingsdirektør i Konkurransetilsynet, til Dagens Næringsliv.

Tidligere har NHO-organisasjonen Abelia gått inn for at Norge bør godkjenne OOXML-standarden. digi.no kunne i går fortelle at Standard Norge er medlem av Abelia, men Ivar Jachwitz slo fast at de forholdt seg nøytrale og at de ikke på noe vis har latt seg påvirke av Abelias standpunkt.

- Vi har ikke hatt noen samtaler med Abelia, ei heller Microsoft. Vi har ikke hatt noen samtaler med dem om dette, sa Jachwitz til digi.no.

Her kan du lese mer om de 37 likelydende brevene, samt se Microsofts følgebrev.

    Les også:

Til toppen