JUSS OG SAMFUNN

Mener Norge har mye av æren for EMIs valg

Forbrukerombudet mener de har mye av æren for at EMI nå legger om til musikksalg i MP3-formatet.

3. apr. 2007 - 10:15

I går ble det gjort kjent at det første store musikkselskapet, EMI, starter musikksalg i MP3-format. Kundene misliker de låste musikkformatene til Microsoft og Apple. Musikken man kjøper har mange begresninger, den største at man ikke kan spille den på utstyret man vil.

Dette er en sak det norske forbrukerombudet har jobbet med helt siden juni i fjor sommer. Det startet opp med et brev til Apple, på bakgrunn av flere klagesaker til ombudet. Forbrukerombudet oppfordret Apple om å legge om slik at musikk kjøpt på iTunes ikke er låst til iPod, Apples egen MP3-spillere, men også kan spilles på annet utstyr.

Nå får Forbrukerombudet drahjelp - i går offentliggjorde EMI, et av de fire store internasjonale musikkselskapene at de skal selge hele sin katalog i MP3-format, filer som alle typer utstyr kan spille.

Forbrukerombudet har ikke hatt noe direkte å gjøre med EMIs avgjørelse, men tar likevel mye av æren.

Forbrukerombudet Bjør Erik Thon sier til digi.no at han ikke er i tvil om at det nettopp er den norske forbrukermyndigheten som har mye av æren for utfallet av det som ble gjort kjent på pressekonferansen i London i går.

- Mange trodde vi var helt sprø som i det hele tatt tok opp kampen mot en stor internasjonal aktør som Apple, sier Thon fra påskefjellet til digi.no.

    Les også:

Siden begynte ballene å rulle, og Forbrukerombudet har hatt en rekke møter med internasjonale forbrukermyndigheter, både fra Norden og Tyskland og Frankrike. I tillegg er Storbritannia, Nederland og Italia nå på gli til et videre samarbeid.

I tillegg har det vært møter med platebransjens eget organ IFPI, Time Warner-gruppen, interoperabilitetsselskapet Coral Consulting og internasjonale plateselskaper.

- Jeg tror det nå bare er tidsspørsmål før de andre plateselskapene kommer etter og legger ut musikken sin på iTunes, sier Thon.

Nå når EMI har brutt ut, kan ikke andre tvilholde på sine DRM-løsninger (antipiratlåser), mener Thon.

På en stor internasjonal konferansen i Krakow fra 18. til 20. april, der 45 land er invitert, skal Thon snakke om nettopp Norges initiativ på iTunes-saken, som han håper vil sette enda mer fart på debatten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.