JUSS OG SAMFUNN

Mener patentstrid kan lamme hele USA

RIM spår nasjonal krise dersom de blir tvunget til å stenge sin superpopulære Blackberry- tjeneste.

19. jan. 2006 - 12:49

Trusselen om at amerikansk næringslivs favoritt-boks kan stoppe å virke rykker stadig nærmere. Årsaken ligger i at RIM, som lager de superpopulære Blackberry-mobilenhetene trues av stengning i forbindelse med en patentstrid.

I USA spredde mobiltelefonene seg til vanlige brukere lenge etter Europa. I USA sender ikke bedriftsansatte tekstmeldinger, de sender stort sett e-post med de PDA-lignende Blackberry-enheten fra RIM.

Enhetene kan ikke brukes som mobiltelefoner, men med to tomler kan man skrive en e-post ganske fort. I tillegg får man en rekke andre informasjontjenester, for eksempel aksjekurser (bildet).

Men nå trues RIM av stenging, og trusselen er etterhvert velkjent - en patentstrid og en dommer kan komme til å stoppe både salget og enda verre - den operative tjenesten for eksisterende brukere.

Partene er ikke blitt enige og nå går det mot en endelig avgjørelse.

RIM tapte i desember en viktig avgjørelse om å få vurdert NPTs patenter igjen. Den kompliserte rettssaken har rullet frem og tilbake med blant annet et forlik på hele 450 millioner dollar i 2003. NPT har et enkelt prinsipp-patent om å motta og sende e-post mobilt uten at brukeren må utløse noen manuell replikering.

Nå har NTP bedt om en rettsordre for å få stengt ned RIM og Blackberry-serverne.

RIM slår tilbake med å be om rettsorder som redder deres tjeneste. Hovedargumentet fra RIM er at deres tjeneste nå er en viktig del av den amerikanske samfunnsstrukturen.

RIM hevder at store deler av det amerikanske samfunnet ville stoppe opp, ikke minst fordi så mange i offentlig sektor og nødtjenester bruker RIM i sitt daglige arbeid. Mange offentlige etater har inkluderte Blackberry i sine kriseplaner som et alternativ til PCer og telefoner. Enhetene skal også brukes hvis det bryter ut fugleinfluensa i USA.

Dessuten bruker store deler av finanssektoren Blackberry i sitt daglige virke.

En nedstenging ville få vidstrakte konsekvenser for produktiviteten i den amerikanske økonomien, hevder RIM.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.