Meningsløse råd til Børge Brende

Børge Brende har vært på studietur hos MIT. Bortkastet tid og penger når Stortinget stritter i mot.

Børge Brende har vært på studietur hos MIT. Bortkastet tid og penger når Stortinget stritter i mot.

Børge Brende har denne uken vært på studiebesøk på MIT i Boston, verdens klart ledende universistet på IT-forskning. For MIT kan skryte av at deres knoppskytinger omsetter for 232 milliarder dollar i året.

Når Brende og bransjen han skal hjelpe står overfor så krystallklare utfordringer og rammebetingelser, blir en studietur til MIT meningsløst. Det er som en femåring som besøker et Formel 1-team. Det er ikke takling av svinger i 200 kilometer i timen Brende og Norge trenger å lære seg - først må vi mestre clutching og giring.

Det er sikkert hyggelig med en tur til Boston, men hvis Børge Brende trenger gode råd om hvordan IT-bransjen i Norge skal bygge seg opp er flybilletten bortkastede penger - av to årsaker.

Den første er det er skrevet nok om suksessformelen til MIT og/eller Silicon Valley til å lage et tårn til månen. Den andre er at rådene er stort sett ubrukelige i Norge, enten av politiske eller faktiske årsaker.

Her er rådene digi.no og hundrevis av andre aktører i den norske IT-bransjen kan servere Brende - helt gratis, på tre minutter:

1: Økonomiske og sosiale faktorer gir amerikanere - på godt og vondt - større gevinster og skaper større vilje til å ta risiko enn i Norge.

2: Amerikanske selskaper har et hjemmemarked på over 250 millioner innbyggere. Norge har 4,5 millioner og vårt nærmeste marked, EU, er til tross for en del tiltak splintret i et hav av språk og nasjonale regelverk.

3: Det viktigste rådet Brende får med seg er bortkastet i Norge. Alt har lenge pekt på at det er klynger av bedrifter som fungerer. Her i Norge motvirkes dette aktiv med distriktspolitikk. Det næringsmessig mest fornuftige hadde vært å konsentrert IT-forskning og andre statlige virkemidler til Oslo og kanskje Trondheim, men det er ikke mulig i Norge.

4: Brende kan lese litt om Silicon Valley og alle forsøkene på å kopiere den berømte dalen som har blitt gjort rundt i verden. Her i Norge har vi IT Fornebu som Fred Olsen klarte å overbevise norske politikere om. Ble Silicon Valley skapt fordi man klarte å skaffe ledige kontorlokaler?

5: Det andre hovedrådet Brende får med seg på MIT er allerede gjentatt til det kjedsommelige av den norske IT-bransjen. Vi forsker rett og slett alt for lite her i Norge - lave investeringer gir lave fortjenester. At Stortinget ikke prioriterer å rette opp dette ble nok en gang bekrefter i statsbudsjettet for 2005. Da hjelper det lite med statistikk fra MIT.

Det mangler ikke på kunnskaper og råd, Brende. De trenger du ikke å dra til Boston får å få. Be om å få hentet frem det norsk IT-bransje har servert departementet før din tid, så har du det du trenger. Så var det Stortinget da.....

Til toppen