FORBRUKERTEKNOLOGI

Mer 3D og bedre Linux-støtte med ny Flash

Adobe lanserte i går den tiende utgaven av Flash Player.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. okt. 2008 - 08:24

Etter fem måneder med betatesting kunngjorde Adobe i går at selskapet nå har gjort Flash Player 10 tilgjengelig for nedlasting. Programmet er tilgjengelige for Windows, Mac OS X og Linux på denne siden. Det loves bedre støtte for Ubuntu 7 og 8. En Solaris-versjon skal komme mot slutten av året. Adobe planlegger også å oppdatere selskapets AIR-løsning med den nye funksjonaliteten i Flash i løpet av året.

Den nye Flash Player er på mange måter et svar på den økende konkurransen i markedet, noe som først og fremst skyldes Microsofts Silverlight-løsning. Microsoft mener at omtrent 25 prosent av selskapets kunder har installert Silverlight. Det tilsvarende tallet fra Adobe om Flash er 98 prosent av alle PC-er knyttet til Internett. I tillegg er Flash Player også forhåndsinstallert på mange mobiltelefoner.

Selv om Adobe fortsatt har et solid overtak, nytter det ikke å hvile på sine laurbær.

Blant nyhetene i den nye nettleserpluginen er støtte for egendefinerte filtre og effekter laget med gratisverktøyet Adobe Pixel Bender, 3D-overganger og animasjon. Det loves mer avansert lydprosessering og støtte for GPU-basert maskinvareakselerasjon.

Flash Player 10 skal dessuten ha fått en ny tekstmotor som skal gi designere og utviklere flere valgmuligheter og bedre kreativ kontroll. Det loves dessuten bedre arbeidsflyt og integrasjon med Adobe Creative Suite 4, som nå er tilgjengelig.

Den nye Flash-avspilleren skal også løse en del problemer enkelte har opplevd med videoavspilling.

Nyhetene i Flash Player 10 vil også kunne benyttes i det kommende arbeidet i Open Screen Project, hvor det arbeides med å gjøre programmet tilgjengelig for mobile enheter.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.