UTVIKLING

Mer avansert webhosting fra Google

Google åpner for at kunder kan bygge egne webapplikasjoner basert på selskapets infrastruktur.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
8. apr. 2008 - 11:55

Google avduket i går en foreløpig utgave av selskapets App Engine, som er et utviklerverktøy som gjør det mulig for selskapets kunder å bygge og kjøre egne webapplikasjoner på Googles infrastruktur.

Ifølge Google er målet å gjøre det enkelt å starte med en ny webapplikasjon, i tillegg til at man får tilgang til infrastruktur som skalerer godt nok til å håndtere millioner av brukere.

Google App Engine gir tilgang til flere av de samme byggesteinene Google selv bruker i forbindelse med selskapets egne tjenester. Dette inkluderer Bigtable, som digi.no skrev om i går, men også støtte for dynamiske websider, automatisk lastbalansering og et lokalt utviklingsmiljø.

Forhåndvisningen som nå er tilgjengelig på denne siden, har sine begrensninger. Google skriver at den på ingen måte er ferdigutviklet eller funksjonsferdig. Dessuten vil bare de 10.000 første som registrerer seg, få tilgang. Men antallet skal økes om ikke så lenge.

Under testperioden begrenses ressursene til 500 megabytes med lagringsplass, 200 millioner megasykluser med CPU-kraft og 10 gigabytes med båndbredde per dag. Google forventer at dette er tilstrekkelig til å levere 5 millioner sidevisninger i måneden. Når tjenesten i framtiden lanseres for fullt, skal disse begrensede ressursene forbli gratis, men det skal gi tilgang til å kjøpe mer ressurser ved behov.

Google tilbyr nå et rammeverk som utviklere kan laste ned, slik at de kan utvikle og teste applikasjonene lokalt, før de lastes opp på Googles servere. I første omgang må applikasjonene skrives ved hjelp av skriptspråket Python 2.5. Spørringer til datalageret gjøres ved hjelp av språket GQL, som har mye felles med SQL.

Google tilbyr brukerne av Google App Engine et gratis domene knyttet til appspot.com. Kunder som har et eget domenenavn knyttet til Google Apps, kan bruke dette i stedet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.