Mer trøbbel for Telenor i Bangladesh

Underleverandøren til en underleverandør lar barn under 14 år jobbe.

Mer trøbbel for Telenor i Bangladesh

Underleverandøren til en underleverandør lar barn under 14 år jobbe.

Oslo (NTB-Birgitte Iversen): Telenor bekrefter nye tilfeller av barnearbeid og farlige arbeidsforhold på en fabrikk som leverer deler til Telenor-eide Grameenphone i Bangladesh.

NRK har avdekket et nytt tilfelle av barnearbeid og farlige arbeidsforhold hos en underleverandør til Telenor-eide Grameenphone.

Ifølge TV-kanalen sitter de på dokumentasjon, bildemateriale og video fra en fabrikk i Dhaka i Bangladesh. Dokumentasjonen viser barn under 14 år som jobber med å lage deler til mobilmaster.

Telenor eier 62 prosent av Grameenphone.

– Viser dilemmaene
Telenor bekrefter saken, og konserndirektør Hilde Tonne i Telenor opplyser at selskapet igangsatte undersøkelser etter at de ble konfrontert med NRK-materialet mandag denne uken, og at de onsdag morgen identifiserte selskapet.

– Gazi Engineering er ikke en underleverandør til Grameenphone, men en underleverandør til en leverandør av entreprenørtjenester. Dette viser helt tydelig de dilemmaene vi møter når vi driver virksomhet i utviklingsland, sier Tonne.

Hun opplyser videre at Telenor arbeider systematisk for å evaluere og utvikle helse-, miljø- og sikkerhetsforhold hos sine underleverandører, men at det alltid vil være utfordringer i utviklingsland.

– Vi har de siste månedene konsentrert oss om dem vi har et direkte forhold til. Når vi avdekker uakseptable forhold lenger bak i verdikjeden vil vi selvfølgelig reagere. Vi har nå tatt tak i saken, sier Tonne.

Møter Yunus
Grameenphones største minoritetsaksjonær, fredsprisvinner Mohammed Yunus, er for tiden i Oslo.

Torsdag ettermiddag skal Yunus ha et møte med Telenors konserndirektør Jon Fredrik Baksaas om saken.

Telenor fikk i vår omfattende kritikk etter at TV-dokumentaren «Et tårn av løfter» dokumenterte hvordan Grameenphone brukte over 30 barnearbeidere på sine leverandørfabrikker, og at flere arbeidere hadde mistet livet i arbeidsulykker.

I etterkant av dette engasjerte Telenor norske Veritas for å undersøke arbeidsforholdene ved fabrikkene.

Hilde Tonne forteller at Grameenphone har mer enn 700 leverandører og at de så langt har gjennomført revisjoner og kurs hos mer enn 160 av leverandørene.

– Fremdriften i arbeidet er god, og det kan observeres store fremskritt hos alle disse leverandørene, sier Tonne.

    Les også:

Til toppen