Mer trykk bak Linux på mobilen

Et nytt bransjeinitiativ som skal akselere bruken av Linux i mobiltelefoner, ble annonsert i dag.

Et nytt bransjeinitiativ som skal akselere bruken av Linux i mobiltelefoner, ble annonsert i dag.

Open Source Development Labs (OSDL), et globalt konsortium som jobber for å øke bruken av Linux, annonserte i dag opprettelsen av en ny arbeidsgruppe, Mobile Linux Initiative (MLI). Denne gruppen skal fokusere på å øke bruken av Linux i det raskt voksende mobiltelefonmarkedet.

Men henvisning til prognoser fra Ovum, venter ODSL at den enorme økningen i bruken av mobiltelefoner også vil fortsette i årene som kommer. Samtidig melder organisasjonen økt etterspørsel fra håndsettleverandørene etter Linux som en strategisk plattform. Blant fordelen Linux på mobilen skal gi, er økt funksjonalitet og fleksibilitet, raskere utviklingstid og lavere kostnader, sammenlignet med konkurrerende plattformer som Symbian OS og Windows.

- På den samme måten som arbeidsgruppen ODSL Carrier Grade Linux hjalp til med å akselerere Linux-bruken i nettverksinfrastrukturen til telekombransjen, tror vi at MLI vil skape det ideelle forumet hvor utstyrsprodusenter, nettverksoperatører og utviklere kan fokusere spesifikt på Linux og åpen kildekode-applikasjoner, for å bringe mobile håndsett over til det neste nivået av funksjonalitet og lønnsomhet, sier Stuart Cohen, administrerende direktør for OSDL, i en pressemelding.

MLI-deltakjerne vil ifølge ODSL arbeide med tekniske utfordringer knyttet til operativsystemet, fostre utvikling av applikasjoner for Linux-baserte, mobile enheter, levere dokumenter med kravdefinisjoner og brukerstudier, samt være vert for komplementære åpen kildekodeprosjekter som støtter initiativet.

Blant de første selskapene som har blitt medlem av MLI, finner man MontaVista Software, Motorola, PalmSource, Wind River og norske Trolltech.

- Åpne løsninger som Linux gjør det mulig for oss å levere innovasjon og differensiering raskere og med lavere kostnader, sier Christy Wyatt, visepresident for økosystem og markedsutvikling i Motorola. Selskapet har levert mer enn tre millioner mobiltelefoner basert på Linux.

- Linux har et enormt potensial i mobilsfæren siden det er godt plassert for å møte voksende etterspørsel for håndsett som leverer både fleksibilitet og avansert funksjonalitet, sier forskningsdirektør i rådgivningsselskapet Ovum, Gary Barnett.

- OSDL og det medlemmer har muligheten til å hjelpe med å gjøre et skifte i retning av Linux enklere for håndsettprodusenter, mener Barnett.

Til toppen