BEDRIFTSTEKNOLOGI

Merced for massene i 2005

Intels Merced-prosessor vil dukke opp i vanlige stasjonære PC-er i 2002 og nå konsumentmarkedet i 2005. Den viktigste faktoren for at denne spådommen skal gå i oppfyllelse, er at prisen på prosessoren synker tilstrekkelig.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. mai 1998 - 11:29

Det er Linley Gwennap, redaktør i The Microprocessor Report, som under forrige ukes PC Tech Forum presenterte denne spådommen. Gwennap forutsetter at prisen på Merced-prosessoren faller til under 1000 dollar i år 2002, og til rundt 250 dollar i slutten av 2005. Ifølge IT Week forventes Merced å koste mellom 2000 og 4500 dollar når den lanseres neste år.

Merced er Intel og HPs nestegenerasjonsprosessor som etter hvert vil erstatte både Pentium II og Pentium II Xeon i servere og arbeidsstasjoner, og som det nå ser ut, også i stasjonære PC-er.

En rekke datamaskinprodusenter, inkludert Dell, HP, Hitachi, NEC, Sequent, Silicon Graphics og Unisys, har annonsert full støtte for Merced. Compaq/Digital, Fujitsu og IBM vil støtte Merced ved siden av sine egne, eksisterende løsninger for servere og arbeidsstasjoner. Ifølge Gwennap er det omtrent bare Sun og Apple som ikke har sagt at de vil bruke Merced i sine maskiner. Men Sun skal likevel lage en Merced-utgave av sitt Solaris-operativsystem.

Merced vil ifølge Gwennap starte med en klokkehastighet på omkring 800 MHz. Den første produksjonsserien vil bli laget med en 0,18 mikron prosessteknologi. Merced vil fortsatt være x86-kompatibel, men ytelsen vil være betydelig lavere enn i IA-64 modus.

- x86 ytelsen vil antagelig tilsvare de raskeste Pentium II prosessorene i dag, sier Gwennap.

Han antar at Merced vil ha svært høy ytelse når det gjelder flyttallsoperasjoner, opptil 30 prosent raskere enn Alpha og mye raskere enn de andre RISC-prosessorene.

Gwennap sier at dette vil snu helt om på ytelsesforskjellen mellom Intel og RISC, og han tror at Merced i år 2002 kan ha mer enn 60 prosent av markedet for servere og arbeidsstasjoner. Når overgangen til Merced på vanlige stasjonære PC-er starter, vil den ifølge Gwennap gå svært raskt.

- Vi tror det bare vil ta ett år å øke fra 20 til 80 prosent av PC-markedet.

Det er likevel flere faktorer som kan bremse denne utviklingen.

- Ytelsen må fortsatt kunne bevises, og det må utvikles en rekke grunnleggende applikasjoner for IA-64 modus, sier Gwennap.

- Intel vil også være nødt til å få opp etterspørselen etter prosessorer med så høy ytelse, og hvis regjeringen blander seg inn, må selskapet kanskje lisensiere bort teknologien slik at kundene får mer enn én prosessorkilde.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.