BEDRIFTSTEKNOLOGI

Merkantildata-selskap lager superraskt studentnett

Svenske studenter skal snart få oppleve neste generasjons bredbåndsnett helt uten tekniske begrensninger. Merkantildata-selskapet Eterra Sweden har fått tilslag på en kontrakt til 200 millioner og skal sammen med Cisco lage GigaSunet.

18. juli 2001 - 10:29

Eterra og Cisco melder i dag at selskapene sammen skal levere utstyret til et av verdens mest avanserte IP-nett, oppgraderingen av Sveriges universitetsnett Sunet.

Den nye versjonen av nettet, som altså kalles "GigaSunet", skal være klar til bruk i oktober 2002.

Verdien av leveransen er på rundt 150 millioner kroner, men med leveranse av tjenester i tillegg anslår Steinar Sønsteby, administrerende direktør i Eterra Sweden, at det kan dreie seg om en kontrakt verdt 200 millioner for selskapet.

- Jeg vet ikke om mange kontrakter i Norden de siste 12 månedene innen datasektoren som har vært større. Du vet vi har slitt endel den siste tiden, og dette er et gjennombrudd for oss, sier Sønsteby til digitoday.no. Nordmannen har ledet det svenske selskapet de siste syv månedene for å prøve å rydde opp i ulike forhold.

Han mener at denne kontrakten er svært viktig for Eterra Sweden, men at den ikke har kommet uten kamp, ikke minst med Telia for å få ubegrenset båndbredde.

- Akkurat den kontrakten ble undertegnet så sent som i forrige uke, opplyser han.

Eterra har vært med på å bygge ut Sunet i 5-7 år og er et resultat av et langt og gjensidig samarbeid, skriver selskapet i en pressemelding.

- Trafikkvolumet i vårt nåværende høyskolenett mer enn fordobles for hvert år og har på noen høyskoler allerede nådd smertegrensen. Vi har derfor behov for et nytt nett snarest, til tross for at vi allerede har et av landets raskeste nett, sier Hans Wallberg som har utviklingsansvaret i Sunet.

GigaSunet skal i henhold til selskapene bli et av verdens kraftigste universitetsnett og takket være båndbredden skal det altså ikke være kapasitetsmessige begrensninger.

Det er meningen at det økende behovet for nettkapasitet innen høyskolesystemet skal være dekket i minst tre år fra 2002. Forskning og utdanning skal dermed fortsette uten begrensninger som følge av nettkapasiteten.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.