Mest fornøyd med OOXML-jobben

Microsofts dokumentformat ble godkjent som en åpen standard. Det liker Grete Faremo godt.

Mest fornøyd med OOXML-jobben

Microsofts dokumentformat ble godkjent som en åpen standard. Det liker Grete Faremo godt.

Etter fem år i Microsoft ble det i dag gjort kjent at Grete Faremo takker for seg.

Grete Faremo har solid erfaring som statsråd for Arbeiderpartiet, men de siste par årene før hun startet opp i Microsoft, jobbet hun som lobbyist for IT-giganten, først på norsk og så på europeisk plan.

De siste tre årene har Faremo jobbet som Director for Legal and Corporate Affairs (LCA) i Vest- Europa, men om kort tid gjennomfører selskapet en større konsolidering av LCA-organisasjonen i Europa, Midtøsten og Afrika (EMEA). Aktivitetene i de regionale teamene vil da bli knyttet tettere til Brüssel og EU.

Dette er en viktig grunn til at Faremo nå velger å slutte.

I et intervju med digi.no forteller Faremo at det ikke ville være naturlig for henne å sitte i en slik viktig rolle når Norge verken er medlem av EU og dessuten befinner seg i ytterkant rent geografisk.

- Det er mer riktig at denne rollen tildeles personer lenger sør, sier hun til digi.no.

Som leder for LCA i Vest-Europa har Faremo hatt ansvaret for Microsofts interne juridiske kontor og dialogen med nasjonale myndigheter om IT politiske spørsmål i 14 vest-europeiske land.

Hva er du mest fornøyd med av det arbeidet du har gjort i Microsoft?

- Det må være at Microsofts dokumentformat Office Open XML (OOXML) ble godkjent som en åpen standard.

For Microsoft har i høy grad hatt stor interesse av en politisk størrelse som Faremo i den åpne høringen om bruk av åpen kildekode i norsk forvaltning.

Kampen om hvorvidt Microsofts dokumentformat Office Open XML (OOXML) skulle bli godkjent som en åpen standard eller ikke, skapte voldsomme engasjement både i Norge og internasjonalt.

Etter at Standard Norge stemte ja på Norges vegne, har mange privatpersoner og bedrifter sendt brev til Fornyingsdepartementet og Næringsdepartementet med krav om at de ser nærmere på prosessen og Standard Norge.

digi.no har fulgt tett med på denne korrespondansen gjennom de offentlige postjournalene, og bedt om innsyn. Noen har blitt avslått, men vi har fått tilgang til mange og de viser tydelig at den norske kampen om OOXML ikke er over.

-Jeg er stolt av hva vi har utrettet så langt selv om selskapet fortsatt står midt i svært krevende dialoger med myndigheter i flere europeiske land og EU, sier hun.

    Les også:

- Hva gjør du framover - blir det politikk eller IT?

- Nå tar jeg et pust i bakken, og henter meg inn igjen etter fem år. Jeg har to tre styreverv. Etter sommerferien vet jeg nok mer hva det blir til, sier Faremo til digi.no.

Til toppen