SKADEVARE

– Mest mobil-skadevare til Symbian

Men det så godt som alle nye trojanere lages til Android, mener McAfee.

Fordelingen av den samlede mengden av mobil-skadevare, fordelt etter plattform i tredje kvartal av 2011.
Fordelingen av den samlede mengden av mobil-skadevare, fordelt etter plattform i tredje kvartal av 2011. Bilde: McAfee
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. nov. 2011 - 08:30

Skadevare til mobiltelefoner er et voksende program. Det mener det Intel-eide sikkerhetsselskapet McAfee, som i går kom med en rapport om skadevaresituasjonen i tredje kvartal av 2011.

Rapporten omtaler skadevare generelt, men har en egen seksjon om mobiltrusler. Av rapporten går det fram at godt over halvparten av all skadevare til mobiler er laget for Symbian-plattformen. Symbian var i en årrekke den mest solgte plattformen for smartmobiler, men ble passert av Android i fjerde kvartal i fjor.

Ifølge rapporten har McAfee registrert omtrent 1350 ulike former for skadevare til mobilplattformer. Rapporten forteller også at all ny skadevare den siste kvartalet er blitt laget for Android.

Men i motsetning til Juniper Networks, som i forrige uke meldte om flere hundre prosent økning i antallet ulike former for skadevare til Android mellom juli og oktober i år, mener McAfee at antallet vokste med 37 prosent.

Hvordan disse applikasjonene, som i hovedsak er trojanere, distribueres, sier rapporten ingenting om. Den sier heller ingenting om hvor mange brukere som faktisk har blitt berørt av skadevaren.

McAfee nevner i rapporten en rekke familier av skadevare til Android. Noen av disse melder mobilbrukeren på dyre sms-tjenester, andre sender data om mobiler og/eller brukere tilbake til utviklerne. Enkelte gjør opptak av brukerens samtaler og videresender dem til opphavet til trojaneren. Det finnes ifølge McAfee også trojanere som utnytter sårbarheter i sandkassen de vanligvis får operere i, til å oppnå rot-tilgang i systemet.

Chris DeBona, åpen kildekode-koordinator i Google, kaller i dette innlegget ansatte som forsøker å selge antivirus-produkter til smartmobiler for sjarlataner.

– Ingen av de ledende mobiltelefonene har et «virus-problem» i tradisjonell form, slik man har sett i Windows og ved noen Mac-maskiner. Det er har noen små ting, men de har ikke kommet veldig langt på grunn av sandkasse-modellen og karakteren til de underliggende kjernene, skriver DeBona.

– Ingen Linux-desktop har et virkelig virusproblem. Ja, [anti, red anm]virusselskaper spiller på frykten din for å forsøke å selge deg «bullshit» beskyttelsesprogramvare for Android, RIM og iOS, De er sjarlataner og svindlere. Hvis du jobber for et selskap som selger virusbeskyttelse til Android, RIM eller iOS, burde du være skamfull over deg selv, skriver DeBona.

Det er nødvendig å merke seg at DeBona snakker om virus, altså skadevare som sprer seg selv fra enhet til enhet. Det meste av skadevare til for eksempel Android, er trojanere – applikasjoner som brukerne selv installerer, uten å vite hva de egentlig skjuler av funksjonalitet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.