SIKKERHET

Microsoft advarer om at hackere angriper før presidentvalget i USA

Hackere med base i Russland, Kina og Iran angriper amerikanske valgkamporganisasjoner i forkant av presidentvalget i november, opplyser Microsoft.

Hackere har forsøkt seg på en rekke datainnbrudd hos organisasjoner som jobber med det amerikanske presidentvalget. Blant annet skal hackere med base i Kina ha forsøkt å trenge seg inn i valgkamporganisasjonen til Joe Biden.
Hackere har forsøkt seg på en rekke datainnbrudd hos organisasjoner som jobber med det amerikanske presidentvalget. Blant annet skal hackere med base i Kina ha forsøkt å trenge seg inn i valgkamporganisasjonen til Joe Biden. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB scanpix
11. sep. 2020 - 09:00

Landene som den amerikanske programvaregiganten peker på, er de samme som amerikansk etterretning har advart mot.

Ifølge Microsoft ser det ut til at hackere i Kina blant annet har forsøkt å angripe valgkamporganisasjonen til Demokratenes presidentkandidat Joe Biden, men uten å lykkes. De skal også ha vært ute etter flere andre organisasjoner, blant annet utenrikspolitiske tenketanker.

De russiske hackerne synes å være knyttet til grupper som ifølge Microsoft også var virksomme under valgkampen i 2016 da de angrep Demokratene. De skal ha vært ute etter rådgivere både på republikansk og demokratisk side.

Iranske hackere skal ha gjort mislykkede forsøk på å angripe Det hvite hus og Donald Trumps valgkamporganisasjon.

Rådgivere og partier

Microsoft opplyser at hackerne har forsøkt å ta seg inn i datasystemene til over 200 organisasjoner, blant dem både politiske partier og konsulenter. Blant dem er også politiske partier i Storbritianna.

– Det vi har sett er konsistent med tidligere angrepsmønstre som ikke bare angriper kandidater og ansatte i valgkamporganisasjonene, men også dem de rådfører seg med i sentrale spørsmål, skriver Microsofts visepresident Tom Burt i et blogginnlegg.

Uvisst om noen lyktes

Microsoft-sjef Satya Nadella på et arrangement i Indonesias hovedstad Jakarta. Selskapet satser stort her.
Les også

Microsoft satser milliarder på KI i Indonesia

De fleste forsøkene på datainnbrudd fra russisk, kinesisk og iransk hold ble stanset av Microsofts sikkerhetsprogrammer, og de som ble forsøkt angrepet, er blitt varslet, opplyser Burt.

Selskapet vil ikke røpe om noen av hackerne lyktes og hva det eventuelt har ført til.

Microsoft har heller ikke kommet med noen vurdering av hvem som utgjør den største faren for presidentvalget 3. november, men eksperter på datasikkerhet er enige om at det er den russiske innblandingen som er mest alvorlig.

PST-sjef Beate Gangås under fremleggelsen av de årlige risikovurderingene.
Les også

PST: To kinesiske grupper hacket Stortinget i 2021

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.