DIGI.NO

Microsoft avviser seks krav fra EU

Microsoft fører harde forhandlinger med EU om betingelser for konkurrenters til serverprotokoller.

5. apr. 2005 - 09:28

Microsoft har sendt skriftlig svar på 26 krav fra EU-kommisjonen om hvordan selskapet skal etterkomme monopoldommens pålegg om større åpenhet i forhold til Windows' serverprotokoller. Microsoft kommer med kompromissforslag i forhold til 20 krav, men krever ytterligere diskusjoner i de resterende seks.

EU-kommisjonens 26 krav var en reaksjon på Microsofts første forlag om hvordan selskapet ville etterkomme pålegget.

Utgifter og tidsfrister for konkurrentenes muligheter til å evaluere hva de eventuelt vil lisensiere av Microsoft-teknologi, er et sentralt stridsemne.

Microsofts opprinnelige forslag var at konkurrentene skulle få to dager på seg til å evaluere teknologien, og betale 5000 euro per evaluerer per dag. I det siste brevet til EU-kommisjonen er dette forslaget betraktelig endret. Evalueringsperioden er utvidet til åtte dager, og utgiften redusert med 90 prosent, til 500 euro per evaluerer per dag.

Et annet sentralt stridstema er Microsofts opprinnelige krav om at konkurrentene måtte lisensiere «alt eller intet», og betale opptil 465 euro per server. I brevet lover Microsoft å åpne for å formulere lisenser slik at konkurrenter kan lisensiere bare den teknologien de mener å ha bruk for. Microsoft lover også å gjøre royaltysystemet mer fleksibelt. Brevet skal inneholde detaljer om dette, men Microsoft har ikke publisert brevet, og nekter å kommentere disse detaljene.

Ifølge AFX News, Reuters og Dow-Jones gjelder kravene der Microsoft nekter å komme med innrømmelser, forhold rundt lisensiering til åpen kildekodeselskaper. Her er fronten steil, fordi åpen kildekodeprinsippet ikke kan forenes med Microsofts lisensieringskrav. Følgelig innebærer Microsofts standpunkt at åpen kildekodeleverandører ikke kan få tilgang til protokollene, i strid med pålegget i monopoldommen.

Her vil ikke Microsoft si annet enn at selskapet prøver å finne fram til en ordning der åpen kildekodeselskaper kan gis tilgang til protokollene, men ikke til den underliggende kildekoden.

EU-kommisjonens talsperson Jonathan Todd sier Microsofts brev studeres nøye, og at EU vil ta den tiden som trengs for å vurdere forslagene.

I tillegg til pålegg om større åpenhet rundt serverprotokoller, var det sentrale kravet i monopoldommen at Microsoft må tilby en Windows-klient uten multimediespiller. Microsoft har etterkommet dette pålegget, men EU-kommisjonen er ennå ikke enig i at den multimediespillerfrie versjonen skal selges til samme pris som den fullverdige utgaven.

Ellers har et tredje pålegg i monopoldommen vist seg å være vanskeligere enn ventet. Microsoft skal oppnevne en person som skal overvåke hvordan selskapet etterkommer straffetiltakene i monopoldommen. EU-kommisjonen har avvist Microsofts tidligere forslag om mandatet for denne personen, fordi Microsoft foreslo for smale fullmakter. Et tredje pålegg til Microsoft om å utnevne en slik overvåker, har frist 11. april.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.