- Microsoft blir en tjenesteleverandør

Microsoft har ingen planer om å gi bort kildekode gratis - ennå - men president Steve Ballmer vedgår at selskapet må endre seg fra et tradisjonelt programvarehus til å bli en leverandør av programvaretjenester.

Microsoft har ingen planer om å gi bort kildekode gratis - ennå - men president Steve Ballmer vedgår at selskapet må endre seg fra et tradisjonelt programvarehus til å bli en leverandør av programvaretjenester.

Microsoft-sjef Steve Ballmer har tidligere antydet at selskapet vurderer åpen kildekode og at i hvert fall deler av Windows etter hvert kan åpnes.

Nå dempes uttalelsene noe.

- Hvis du ser på hva "åpen kildekode" betyr i dag så er det "gratis". Vi har ingen planer om noe sånt, sier Ballmer, men legger til at selskapet har vurdert "en modifisert variant av åpen kildekode som vil gi eksisterende kunder tilgang til enkelte koder slik at de kan forsøke å løse noen av sine egne problemer".

Likevel - overfor Reuters sa Ballmer onsdag at Microsoft i løpet av det nærmeste ti-året vil endre sin profil og strategi fra å være et tradisjonelt proframvareselskap som selger sine produkter på CD-er til å bli et "avgifts-basert programvareselskap".

Heller ikke dette er helt ukjente toner - digi.no har tidligere skrevet om at Microsoft vil starte utleie av Windows og Office over Internett - men nå understreker Ballmer at dette bare er begynnelsen på en trend som vil sette sitt preg på hele programvare-bransjen, ikke minst Microsoft.

- All programvare vil måtte endre seg fra statiske filer på en CD til en tjeneste som er under kontinuerlig endring og oppdatering, sier Ballmer, som dermed synes å ha oppdaget det erkerivalene Scott McNealy og Larry Ellison har prediket i mer enn fire år allerede.

Under gårsdagens GartnerGroup-seminar sa Ballmer at Microsoft vil gi sine bedriftskunder "a real time interactive experience" - det vil si at selskapet vil drifte alt fra fildeling til e-post og programvareoppgradering. Hvorvidt kunden skal betale for bruken av disse tjenestene eller som månedlige leieavgifter var han ikke sikker på. Én ting han imidlertid er sikker på, er at fremtiden ikke vil bli en kamp mellom PC-en og mainframen: - Begge vil eksistere, i tillegg kommer det hybrider som er litt av alt - noen tjenester tilbys via web-baserte servere, annen databehandling vil skje på bordflaten.

Ballmers uttalelser ble ikke akkurat applaudert av GartnerGroups "kronprins" Tom Austin, som minnet om at Bill Gates under lanseringen av Windows NT uttalte at programvaren kunne "drifte et flyselskaps reservasjonssystem" mens Austin mente systemet hadde vist seg å passe bedre til "bordbestilling på en mindre restaurant".

- Microsoft er kroniske overselgere og like kroniske underleverere, tordnet Austin.

Ballmers noe passive svar var at Microsoft "er smartere i dag hva storskalasystemer angår enn det vi var for to-tre år siden".

Til toppen