Microsoft bøyde av for Konkurransetilsynet

Trond Heier i Linpro jubler over at Microsoft har blitt tvunget til å endre lisensavtale med fylkeskommuner.

Microsoft bøyde av for Konkurransetilsynet

Åpen kildekode-selskapet Linpro klagde Microsoft inn for Konkurransetilsynet, etter at de inngikk en avtale med 12 fylkeskommuner om kjøp av programvarelisenser. Avtalen ble inngått i desember 2005, og hadde en varighet på tre år.

Linpro var svært misfornøyd med det de mente var avtalemekanismer som i praksis utestengte Microsofts konkurrenter fra skolemarkedet. Det gikk blant annet på at det ble lisensiert per PC på skolene, uavhengig av hva slags operativsystem eller programvare som ble brukt. Dermed hadde ikke skolene noe insentiv for å prøve ut andre løsninger, og hvis de gjorde det så ville det i praksis blitt en ekstrakostnad.

I tillegg var også Linpro kritisk til at avtalen koblet sammen forskjellige programmer i en samlepakke, som gjorde det vanskelig å komme inn som et konkurrerende alternativ på deler av løsningen.

    Les også:

Nå har Konkurransetilsynet behandlet klagen. Formelt sett har de avslått klagen, men det er etter at de la press på Microsoft og fikk de til å endre avtalebetingelsene, slik Linpro ønsket.

- Vi har vært helt klare overfor Microsoft om at vi jobbet mot et inngrep fordi vi mente avtalene hindret andre konkurrenter å komme inn på markedet. Nå har Microsoft innfridd våre krav. Derfor er det ikke lengre noen sak for oss, sier Jostein Skaar, avdelingsdirektør i Konkurransetilsynet, til Dagbladet.

Linpro innkasserer dette som en full seier.

- Vi er strålende fornøyd. I det store og hele gir Microsoft etter på alle de viktige punktene i avtalen, sier Trond Heier, administrerende direktør i Linpro, til digi.no.

Fra nå av vil skolene bare betale for de PC-ene som faktisk bruker programvare fra Microsoft. Dermed har de større insentiv til å prøve ut andre alternativer. Microsoft beholder imidlertid avtalen med fylkeskommunene. Det plager ikke Linpro.

- Vi oppnår at fylkeskommunne får bedre avtaler, sier Heier.

Nå som avtalen er endret, ser Linpro muligheter til å konkurrere hardt om skolene i fylkeskommunene.

- Det som er viktig for oss, er at de har fjernet de momentene i avtalen som gjorde at skolene ikke hadde noe insentiv til å prøve alternativer. Nå blir det konkurranse på rettferdige villkår, sier Heier.

    Les også:

Les mer om: