BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft erklærer priskrig i nettskyen

Hevder nye lisensvilkår gjør konkurrentens tilbud «opptil 16 ganger dyrere».

Satya Nadella i Microsoft tar sikte på å erobre bedrifters private nettskyer, et område der VMware hittil har vært dominerende.
Satya Nadella i Microsoft tar sikte på å erobre bedrifters private nettskyer, et område der VMware hittil har vært dominerende.

Microsoft har denne uken lansert System Center 2012, en vesentlig oppgradering av selskapets driftsverktøy.

Oppgraderingen beskrives som en «enhetlig og integrert driftsløsning for private nettskyer». I lanseringen ble det framhevet hvordan pilotkunder som Lufthansa, T. Rowe Price og Unilever har brukt SC2012 til å bygge og drifte private nettskyer for å levere forretningsapplikasjoner på tvers av både offentlige og private nettskyplattformer. Løsningen lover å gi bedrifter muligheter til å tilpasse seg raskere, spare penger og bedre konkurranseevnen.

Sjefen for Microsofts avdeling for servere og utviklerverktøy, Satya Nadella, forklarer at SC2012 integrerer åtte atskilte komponentprodukter i én enhetlig løsning. Det gjør installasjon langt raskere, og skal redusere tiden for å legge ut systemet fra dager til timer.

I motsetning til tidligere, er det nye System Center kun tilgjengelig i to utgaver, Standard og Datacenter, som man velger mellom basert på hva man trenger av virtualisering. Fordelen med Datacenter-utgaven, er at den dekker et ubegrenset antall virtuelle maskiner.

På Microsofts nettsted er det lagt ut en hvit bok om selskapets private nettskyløsning – Microsoft Private Cloud – med undertittel A comparative look at functionality, benefits, and economics.

Sammenlikningen går rett i klinsj med erkerivalen innen virtualisering, VMware:

Microsofts private nettskyløsninger lisensieres per prosessor, slik at kunder oppnår storskalafordelene ved nettskymodellen med ubegrenset virtualisering og lavere kostnader, på konsistent og forutsigbart vis over tid. VMwares private nettskyløsninger lisensieres enten i forhold til antall virtuelle maskiner eller i forhold mengden virtuelt minne som de virtuelle maskinene tildeles. Det betyr at kostnadene øker etter hvert som man vokser.
Så kommer noe som må oppfattes som en erklæring om priskrig:

Vår analyse viser at en privat nettskyløsning fra VMware kan koste fra fem til seksten ganger mer enn en tilsvarende løsning fra Microsoft i en periode fra ett til tre år.

Årsaken til denne betydningsfulle kostnadsdifferansen er VMwares lisensiering av private nettskyprodukter som VMware vCenter Operations Management Suite som koster 34 250 dollar for 25 virtuelle maskiner.
I en e-post til digi.no svarer Kristine Dahl Steidel, leder for VMware Norge:

– Siden vi er markedsleder innen private nettskyløsninger vil andre leverandører alltid sammenlikne seg med VMware. Vi kommenterer ikke slike prissammenlikninger, men oppfordrer alle bedrifter til å se til uavhengige analyser fra for eksempel Gartner, IDC og Forrester.

Steidel legger til at VMware har levert private nettskyløsninger i flere år, tilpasset bedrifter og organisasjoner av alle størrelser, og at løsningene er bygget for å levere mest mulig kostnadseffektive og fleksible tjenester. Hun viser til bakgrunnsmateriale lagt ut på VMwares nettsted og mener det er grunnlag for påstanden om at VMware «har den beste totaløkonomien».

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.