FORBRUKERTEKNOLOGI

Microsoft forbereder egen boksøk

Microsoft slutter seg til en Yahoo-allianse for fritt innhold og forbereder en egen «MSN Book Search».

26. okt. 2005 - 10:21

Internett-tjenester for søk i bøker er et hett tema. Google har ertet på seg søksmål fra både den amerikanske forleggerforeningen Association of American Publishers og den amerikanske forfatterforeningen The Authors Guild for tjenesten Google Print som tilbyr onlinesøk også i opphavsrettsbeskyttet materiale.

Google skanner bøker og annet skriftlig materiale uten å ha innhentet tillatelser på forhånd, og krever at forfattere og forleggere aktivt må reservere seg for å hindre at de gjøres søkbare på nett. Google forsvarer denne framgangsmåten ved at de ikke tilbyr hele verk: Det eneste man får lese online, er sidene som svarer til søkebegrepet. Disse sidene vises grafisk, slik at det ikke er mulig å klippe ut sitater. Treffsidene utstyres med lenker til nettbutikker som tilbyr hele verket. Google forsvarer dette med at det er lov å sitere åpent også fra åndsverk med opphavsrettsvern, og at den tekniske løsningen begrenser hvor mye som kan leses online.

3. oktober i år kunngjorde Yahoo og det ideelle Internet Archive et konsortium døpt Open Content Alliance (OCA), for å gjøre bøker og annet skriftlig innhold med utgått opphavsrettsvern, gratis og fritt tilgjengelig for alle. Med i konsortiet er Adobe, HP Labs, National Archives of the UK, O'Reilly Media, Prelinger Archives, University of California og University of Toronto. Arbeidsfordelingen er at Internet Archive skanner og legger ut bøkene, Yahoo betaler for skanningen, Adobe oppretter pdf-utgaver av hele verk til nedlasting, og de andre stiller sine bok- og skriftsamlinger til disposisjon.

Konsortiet presiserer at deres samling, som altså i motsetning til Googles også vil tillate lesing og nedlasting av hele verk, ikke vil tilby materiale med opphavsrettsvern med mindre rettighetshaverne uttrykkelig har gitt sin tillatelse.

I går kunngjorde Microsoft at de slutter seg til Open Content Alliance, og at de akter å tilby en egen boksøketjeneste under navnet MSN Book Search, med lansering en gang i første halvår 2006.

De første bøkene i MSN Book Search vil komme fra OCA. Microsoft har forpliktet seg til å betale for skanningen av 150 000bøker fra utvalgte biblioteker og skjenke dem til OCA. Bibliotek som tilbyr bøker til skanning vil motta en digital kopi til egen bruk.

Microsoft sier de også tar sikte på å tilby innhold fra bøker og tidsskrifter med opphavsrettsvern. Forretningsmodellen for dette er ikke klart. Til searchenginewatch.com sier Danielle Tiedt som er ansvarlig for søkeinnholdservervelse i Microsoft, at opphavsrettsvernet materiale kanskje kan betales per side, per kapittel eller per måned. Hun understreker at selskapet vil holde seg strengt til den samme respekten for opphavsretten som ligger i grunnlaget for OCA.

Tiedt antyder også at verktøy for søk i OCA-basen kan nedfelles i ulike Microsoft-produkter, uten at det sies klart om dette er Office eller Windows.

Til Associated Press sier Tiedt at MSN Book Search i første omgang ikke vil tilby annonser målrettet etter søkekriteriene. Hun utelukker ikke at dette kan bli en del av forretningsmodellen når denne er bedre utviklet. Hun understreker at det vil ta flere år og store investeringer å gjøre MSN Book Search til et solid og innarbeidet produkt, og at tjenesten spiller en viktig rolle i selskapets samlede søkstrategi.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.